Museum informatie

De Nieuwe Kerk Amsterdam

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.50
CJP€10.00
Museumkaart, Bankgiro loterij VIP kaart, ICOM en I Amsterdam City Card Gratis
Kinderen tot 11 jaar Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

De Nieuwe Kerk Amsterdam


Foto: Erik en Petra Hesmerg

De Nieuwe Kerk Amsterdam is al decennia beroemd om haar spraakmakende tentoonstellingen van kunst, fotografie, en inspirerende personen en culturen. Het heeft ook een nationale functie met koninklijke ceremonies, officiële bijeenkomsten en culturele evenementen.

Geschiedenis locatie

Het van oorsprong middeleeuwse gebouw is gewijd in 1409. In de ruim zeshonderd jaar stedelijke en nationale geschiedenis van de kerk waren er hoofdrollen voor koningen en koninginnen, de grote Hollandse zeehelden, de kruisridder en de VOC-koopman die er begraven zijn, schrijvers en vrijgevochten stedelingen. Met middeleeuwse geheimen, koninklijke tradities, katholieke devotie en Beeldenstorm.

De naam

De naam Nieuwe Kerk klinkt vreemd voor een gebouw uit de vijftiende eeuw. Hij diende in de volksmond ter onderscheiding van de dertiende-eeuwse ‘Oude Kerk’. De stad breidde zich snel uit en die kerk aan de ‘oude zijde’ van het Damrak kon de groeiende stroom kerkgangers niet meer aan.

De koninklijke Kerk

De Nieuwe Kerk is een echte koninklijke kerk. Hier vinden de officiële koninklijke ceremonies plaats: inhuldigingen van het staatshoofd en huwelijksplechtigheden. Deze nationale functie vloeit voort uit de ligging pal naast het Koninklijk Paleis. Het begon met de troonsbestijging van Willem I in 1814. Net als hij liepen de koningen Willem II en III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix en koning Willem-Alexander met hun gevolg van het Koninklijk Paleis naar De Nieuwe Kerk. Voor het koperen koorhek legden ze de eed op de Nederlandse Grondwet af.

Klik hier voor een overzicht van alle MuseumTV video’s.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.