Museum informatie

De Koperen Knop
Binnendams 6
3373 AD
Hardinxveld-Giessendam

0184-611366
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Reguliere entreeprijs (vanaf 15 jaar en ouder)€5.00
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Kinderen van 4 t/m 14 jaar€2.50
Museumkaarthouders, donateurs en sponsors Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

De Koperen Knop


Ontstaan door ondernemers

1987: het jaar dat er dankzij een groepje ondernemers een museum ontstond. Al vele jaren verzamelde De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam historische materialen bij elkaar. Dit met het idee om ooit een oudheidkamer in Hardinxveld-Giessendam op te richten. Een droom die werkelijk werd toen de stichting contact opnam met zowel de grondleggers als een groepje ondernemers.

De Koperen Knop is het eindresultaat van het contact tussen de drie. Dankzij de oprichting, die ze samen tot werkelijkheid hebben gebracht, van twee stichtingen (de Stichting Eigenaren van De Koperen Knop en de Stichting Vrienden van De Koperen Knop) wist het museum zich tot een van de kleinere bekende musea van Nederland te ontwikkelen.

Prachtige kamers

Wanneer je het hoofdgebouw inloopt, vallen de prachtige kamers gelijk op. Iedere kamer die een ander onderdeel van de geschiedenis weergeeft. Dit moet ook wel in een historisch monument. Het hoofdgebouw is kort na de Tachtigjarige Oorlog gebouwd. Hierdoor heeft de boerderij alleen al veel elementen uit de Gouden Eeuw.

Je bevind je gelijk in de mooie kamer. Een kamer die in de 17e eeuw was bedoeld om te pronken met je rijkdommen. Hoe mooi de kamer ook mocht zijn, er werd hier helaas niet in gewoond. Enkel op speciale gelegenheden, zoals een bruiloft of een begrafenis, werd er echt in de kamer geleefd. Of neem een kijkje in de slaapkamer van de boerderij, de rentenierskamer of de bibliotheek.

In deze kamers zijn prachtige en unieke kleding-, textiel- en tegelcollecties te vinden.

Trijntje

Een echt uniek exemplaar wat te zien is in De Koperen Knop is Trijntje. Een replica van het oudst opgegraven menselijk skelet. Een vrouw van 40 tot 60 jaar. Ze werd bijna 7500 geleden begraven op een donk, een rivierduin, in wat nu de polder Giessendam is. Trijntje leefde in de Midden Steentijd en is volledig gereconstrueerd.

Bijgebouwen

Tussen het museum en de museumtuin staan nog een aantal bijgebouwen. Hierin worden regelmatig verschillende oude ambachten beoefend. Bij activiteiten worden deze gebouwen ook zo veel mogelijk betrokken.

Zou jij Trijntje graag een bezoekje willen brengen? Of ben je misschien ontzettend benieuwd geworden naar de unieke kleding-, textiel- of tegelcollectie? Bekijk dan nu de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum