Museum informatie

De Hortus
Plantage Middenlaan 2A
1018DD
Amsterdam

020-6259021
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entree volwassenen€11.50
Kind 5 t/m 14 jaar€6.50
CJP€6.50
Student€6.50
star_border Niet te zien op MuseumTV

De Hortus


Voor een van de oudste botanische tuinen van de wereld hoef je niet in het vliegtuig te stappen naar een verre bestemming. Wij beschikken in ons land namelijk zelf over zo’n historische tuin, midden in Amsterdam.

Geschiedenis

De tuin is opgericht in 1638 door het Amsterdamse bestuur. De plek, waar artsen en apothekers werden opgeleid, werd ‘Hortus Medicus’ genoemd. Een aantal bouwwerken van de hortus, zoals de Oranjerie en de ingang met toegangspoort, zijn beschermd als rijksmonument. 

Even leek het erop dat de botanische tuin omgetoverd zou worden tot een dierentuin. Koning Lodewijk Napoleon bedacht hiervoor een plan, maar dat verdween na een jaar weer in de la door zijn vertrek. Tijdens dat jaar gebruikte hij de Oranjerie als verblijfplaats voor zijn eigen collectie dieren. Bijna dertig jaar na zijn vertrek werd eindelijk een dierentuin in Amsterdam opgericht: Artis.

Collectie

In tegenstelling tot vele andere musea leeft in De Hortus de collectie echt. Meer dan vierduizend verschillende plantensoorten hebben hun onderdak gevonden in de tuin en kassen van het museum. Door de zeven verschillende klimaten kan het museum plantensoorten vanuit verschillende windstreken huisvesten. Een van de meest bijzonderste planten in de tuin is de Victoria waterlelie. De bloem van deze lelie vouwt tijdens de schemering open en bloeit slechts twee nachten. 

De tuin van De Hortus is verder aangekleed met een vijver, vlinderkas en kruidentuin met geneeskrachtige planten. In de monumentale Oranjerie vind je het Hortuscafé.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum