Museum informatie

De Hollandsche Schouwburg

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Bezoekers Gratis
Wilt u een bezoekje brengen aan De Hollandse Schouwburg? Bekijk voor de meest actuele openingstijden de website van het Joods Cultureel Kwartier. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

De Hollandsche Schouwburg


De Hollandsche Schouwburg werd vanaf op 5 mei 1892 in gebruik genomen als schouwburg. Verschillende toneelstukken van de Nederlandse toneelschrijver Herman Heijermans gingen hier bijvoorbeeld in première. Hier kwam echter in 1942 verandering in.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over de Hollandse Schouwburg

witregel

Tweede Wereldoorlog

Het voormalige theater werd in het begin van de Tweede Wereldoorlog voor iets heel anders gebruikt. Waar je eerst nog kon genieten van verschillende toneelstukken, werd het gebouw in gebruik genomen door de Duitse bezetters. Tienduizenden joden moesten zich op deze plek melden. Voor duizenden mannen, vrouwen en kinderen begon hier de, toen nog onbekende, weg naar concentratie- en vernietigingskampen. Tegenwoordig maakt de Hollandsche Schouwburg onderdeel uit van het Joods Cultureel Kwartier. Vandaag de dag is de schouwburg een monument waar de Jodenvervolging nog altijd wordt herdacht.

Van commerciële bestemming tot herdenkingsplaats

Na de Tweede Wereldoorlog heeft het een tijd geduurd voordat de schouwburg als herdenkingsmonument werd gebruikt. Jaren lang waren de meningen, over wat er met de Schouwburg moest gebeuren, verdeeld.

Toen de oorlog voorbij was, kreeg het gebouw eerst een commerciële bestemming. Het gebouw werd geëxploiteerd door het te verhuren voor feesten, vergaderingen en trouwerijen. Een exploitatie die de gemeente Amsterdam uiteindelijk tegenging. Zij vonden deze feestelijke bijeenkomsten niet gepast voor deze plek. Hierna kreeg de schouwburg veel tijdelijke eigenaren. Van het Zuid-Nederlands toneel tot het Comité Hollandsche Schouwburg. Het was deze laatste stichting die uiteindelijk de schouwburg aan de gemeente Amsterdam schonk. Dit echter op twee voorwaarden: het gebouw mag niet meer als amusement worden gebruikt én er moest een rouwkamer worden ingericht met een eeuwige lamp, de zogenaamde Chapelle Ardente.

Na een bezoek van de Israëlische president Itzhak Ben-Zwi in 1958 aan de schouwburg, werd er vanuit de gemeente Amsterdam besloten om van de Hollandsche Schouwburg een herdenkingsplaats te maken.

Joods Historisch Museum

Vanaf 1992 kwam de Hollandsche Schouwburg in het bezit van het Joods Historisch Museum. Het gebouw zou niet meer alleen gebruikt worden om te herdenken, maar ook een educatieve functie hebben. Op de eerste etage werd een expositie over de Jodenvervolging ingericht. Sinds 2012 is de Hollandsche Schouwburg ook het begin van het Westerborkpad, een wandelroute die de Jodenvervolging symboliseert, naar het voormalig kamp Westerbork.

Wil jij meer leren over deze rijke geschiedenis? Of zou je de heftige geschiedenis die in De Hollandsche Schouwburg heeft gespeeld het liefst op deze locatie willen herdenken? Bezoek dan nu de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum