Museum informatie

De Hollandsche Schouwburg
Plantage Middenlaan 24
1018 DE
Amsterdam

020-5310310
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag11:0017:00
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€17.00
Jongeren van 13 t/m 17 jaar, studenten en CJP€8.50
Kinderen van 6 tot 12 jaar€4.25
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Museumkaart, I amsterdam City Card, Vereniging Rembrandt, ICOM, Stadspas (met groene stip), Bankgiro Loterij VIP-KAART, VBC kaart, Holland Pass (tegen inlevering zilveren ticket), Amsterdam Pass en alle vrienden van het JHM en de JCK Cultuurdragers. Gratis
Met één ticket kan je alle vijf de locaties van het joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

De Hollandsche Schouwburg


De Tweede Wereldoorlog

De Hollandsche Schouwburg: het gebouw werd op 5 mei 1892 in gebruik genomen als schouwburg. Verschillende toneelstukken van de Nederlandse toneelschrijver Herman Heijermans gingen hier in première. Hier kwam echter in 1942 verandering in.

Het voormalige theater werd in het begin van de Tweede Wereldoorlog voor iets totaal anders gebruikt. Waar je eerst nog kon genieten van verschillende toneelstukken, werd deze plek nu door Duitse bezetters gebruikt. Tienduizenden joden moesten zich op deze plek melden. Voor duizenden mannen, vrouwen en kinderen begon hier de, toen nog onbekende, weg naar concentratie- en vernietigingskampen.

Tegenwoordig maakt De Hollandsche Schouwburg onderdeel uit van het Joods Cultureel Kwartier. Vandaag de dag is de schouwburg ook een monument waar de Jodenvervolging nog altijd wordt herdacht.

Van commerciële bestemming tot herdenkingsplaats

Na de Tweede Wereldoorlog heeft het een tijd geduurd eer De Hollandsche Schouwburg als herdenkingsmonument werd gebruikt. Jaren lang waren de meningen, over wat er met de Schouwburg moest gebeuren, verdeeld.

Toen de oorlog voorbij was, kreeg het gebouw eerst een commerciële bestemming. Het gebouw werd geëxploiteerd door het te verhuren voor feesten, vergaderingen en trouwerijen. Een exploitatie die de gemeente Amsterdam uiteindelijk tegenging. Zij vonden deze feestelijke bijeenkomsten niet gepast voor deze plek. Hierna kreeg de schouwburg veel tijdelijke eigenaren. Van het Zuid-Nederlands toneel tot het Comité Hollandsche Schouwburg.

Het was deze laatste stichting die uiteindelijk de schouwburg aan de gemeente Amsterdam schonk. Dit echter op twee voorwaarden: het gebouw mag niet meer als amusement worden gebruikt én er moest een rouwkamer worden ingericht met een eeuwige lamp, de zogenaamde Chapelle Ardente.

Na een bezoek van de Israëlische president Itzhak Ben-Zwi in 1958 aan de schouwburg, werd er vanuit de gemeente Amsterdam besloten om De Hollandsche Schouwburg een herdenkingsplaats te maken.

Joods Historisch Museum

Vanaf 1992 kwam De Hollandsche Schouwburg in het bezit van het Joods Historisch Museum. Het gebouw zou niet meer alleen gebruikt worden om te herdenken, maar ook een educatieve functie hebben. Op de eerste etage werd een expositie over de Jodenvervolging ingericht. Sinds 2012 is de Hollandsche Schouwburg ook het begin van het Westerborkpad, een wandelroute die de Jodenvervolging symboliseert, naar het voormalig kamp Westerbork.

Wil jij meer leren over deze rijke geschiedenis? Of zou je de heftige geschiedenis die in De Hollandsche Schouwburg heeft gespeeld het liefst op deze locatie willen herdenken? Bezoek dan nu de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum