Museum informatie

De Botanische Tuinen De Kruidhof
Schoolstraat 29b
9285 NE
Buitenpost

0511 – 541253
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.50
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
Kinderen van 5 t/m 11 jaar€3.00
65+€5.25
Rondleiding (max. 15 personen per gids)€25.00
Museumkaart Gratis
Dit seizoen geopend van 2 april t/m 5 oktober. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

De Botanische Tuinen De Kruidhof


Biodiversiteit

De bijen dreigen uit te sterven en er vind een enorm verlies van andere dieren en planten plaats. De biodiversiteit is momenteel niet op zijn best. Volgens deskundigen vind het verlies namelijk ruim duizend keer zo snel plaats, wanneer dit wordt vergeleken met de natuurlijke afname. Een probleem waar de Botanische Tuinen De Kruidhof onder andere aandacht aanbesteed. Zo hebben ze in 2010 een geheel nieuw terrein ingericht om de biodiversiteit van de ‘Noardlike Fryske Wâlden’ na te bootsen in hun heemtuin. Dit en nog veel meer andere thematuinen zijn te ontdekken in de Botanische Tuin De Kruidhof!

Van proef- naar kruidentuin

De Botanische Tuin De Kruidhof is Europa’s grootste botanische kruidentuin. Toch heeft het museum zich niet altijd gericht op kruiden.

Een geschiedenis die helemaal terugloopt naar 1930. In dit jaar begon de tuin in eerste instantie als een proeftuin voor groenten en fruit. Pas later begint de proeftuin zich ook te richten op het kweken van verschillende kruiden. Dit was de start van een kruidentuin in het Friese dorpje. Iets wat in de jaren ’50 werd opgepikt door de Rijksuniversiteit Groningen. Met hun hulp was de Kruidhof instaat om een Geneeskruidentuin in te richten. Een term die later bekend werd in binnen- en buitenland. Door deze Geneeskruidentuin kon de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek doen naar de geneeskrachtige werking van planten.

Pas vanaf de jaren ’70 werd de tuin echt opengesteld voor het publiek. Al snel werd de Botanische Tuin De Kruidhof uitgebreid met verschillende thematuinen. Een Kloostertuin, een Meditatietuin, een Heemtuin of een Verfplantentuin. Je kan het zo gek niet bedenken of er is in de Botanische Tuin De Kruidhof wel een tuin voor.

IJstijdenmuseum

Van de Peterselie en Selderij naar de Pepermunt en Salie. Je wordt overspoeld met indrukken en geuren in De Botanische Tuin De Kruidhof. Wanneer het je allemaal even te veel wordt, is het mogelijk om een bezoekje te brengen aan het IJstijdenmuseum. Dit museum bevind zich op hetzelfde terrein en werkt nauw samen met De Botanische Tuin De Kruidhof. Hierdoor heeft u met uw kaartje ook toegang tot het IJstijdenmuseum.

Lokken de aromatische geuren van de Keukenkruidentuin je al naar dit Friese plaatsje? Of ben jij benieuwd naar de geneeskrachtige geheimen van verschillende planten? Bezoek dan nu de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum