Museum informatie

Czaar Peterhuisje

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.00
Kinderen van 4 t/m 17 jaar€2.00
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
65+, studenten en CJP€2.50
Vrienden, Museumkaart en I Amsterdam Card Gratis
Scholen (per leerling)€1.50
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Czaar Peterhuisje


Een huis in een huis

Je loopt het prachtige stenen huisje binnen. Eenmaal binnen zal je misschien wel raar opkijken. Midden in het huisje staat een nog kleiner houten huisje. Het is weliswaar een huis in een huis. Of beter gezegd: een monument in een monument.

In het Czaar Peterhuisje, wat onder beheer valt van het Zaans Museum, tref je één van de oudste houten huizen van Nederland aan. Hiermee is het niet alleen één van de oudste houten huizen, maar is het ook nog eens het op één na oudste museum in Nederland! Het inmiddels wereldberoemde huisje in Zaandam bevat een rijke Nederlandse geschiedenis.

Russische Tsaar

Een houten huisje gebouwd in 1632. Oorspronkelijk bedoeld als een normaal arbeidershuisje. Gebouwd van oud scheepshout. Dat dit normale huisje zomaar koninklijk bezoek zou krijgen, had waarschijnlijk niemand verwacht. Toch is dat precies wat er gebeurde. Op een haast normale avond in 1697 overnachtte niemand minder dan de Russische Peter de Grote in dit huisje. De tsaar kwam in Zaandam het vak van scheepstimmerman leren. Een overnachting waar het huisje vervolgens wel zijn naam en bekendheid aan te danken heeft.

Het houten huisje leek wel voor het hoffelijke gemaakt te zijn. In 1818 kocht Koning Willem I het huisje namelijk over. Dit als kraamcadeautje voor zijn Russische schoondochter: Anna Paulowna.

Het Czaar Peterhuisje is daarna een lange tijd familiebezit geweest. Jaren gingen voorbij. Uiteindelijk schonk Willem III het huisje en de kunstcollectie in 1886 weer aan tsaar Alexander III. Ook hier is het huisje lange tijd familiebezit geweest. Tot de nabestaande er in 1948 afstand van deden. Ondanks alles staat het huisje nog altijd op naam van “de Staat der Nederlanden en de erfgenamen van tsaar Nicolaas II”.

Zaandam in 1725

Naast de prachtige koninklijke geschiedenis van het Czaar Peterhuisje is er nog meer in het museum te ontdekken. Via de virtual reality app ‘Zaandam anno 1725’ reis je terug in de tijd naar het Zaandam van tsaar Peter de Grote. Zowel in het Czaar Peterhuisje als op drie andere locaties in Zaandam, kan je ervaren hoe de stad door ruim 300 jaar is getransformeerd.

Wil jij nu al graag een kijkje nemen in dit koninklijke huisje? Stap dan snel in je ijzeren koets en breng een hoffelijk bezoek aan het Czaar Peterhuisje! Bezoek de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum