Museum informatie

Cultuurhistorisch Museum Texel

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.50
Kinderen van 4 t/m 12 jaar€4.00
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Kijk voor de meest actuele openingstijden op de website.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Cultuurhistorisch Museum Texel


Texel: één van de Waddeneilanden in Nederland. Een eiland die niet altijd een eiland is geweest en bruist van de geschiedenis. Met name in het dorpje De Waal. Een dorpje die op de grens tussen het oude land en de oude polder ligt. Het bestaat uit niet meer dan een paar kleine en smalle straatjes. Omhuld door oude gebouwen en boerderijen. Het lijkt haast alsof het uit een of ander romantisch schilderij komt.

Het Cultuurhistorisch Museum Texel belicht de geschiedenis van dit schilderachtige dorpje. Een museum die jaren geleden is opgericht door een groep enthousiaste Texelaars. Het museum heette toentertijd nog het Agrarisch- en Wagenmuseum Texel. Opgericht om de geschiedenis van het boerenleven in Texel te vertellen en te bewaren.

 

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Cultuurhistorisch Museum Texel

witregel

Authentiek

Van gebruikte boerenwagens en koetsen tot enorme landbouwmachines. De voorwerpen die in het Cultuurhistorisch Museum Texel tentoongesteld staan, hebben allemaal ooit hun diensten gedraaid. Het museum heeft een brede collectie aan deze authentieke gebruiksvoorwerpen. Op deze manier geeft het museum momenteel een duidelijk en breed beeld van het leven op Texel in het verleden.

Niet alleen kan je zien hoe de mensen, ruim honderd jaar geleden, op dit eiland woonde. Er wordt ook aandacht besteed aan wat de boeren onder andere op het eiland maakte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de melkverwerking en kaas- en boterbereiding.

In het Cultuurhistorisch Museum Texel wordt er echter één groep speciaal in het zonnetje gezet: de vrouwen. Zij hadden namelijk een grote rol in het boerenleven in het kleine dorpje De Waal. Met name in de zuivelbereiding en in de vlas- en wol, hadden vrouwen een grote rol.

Demonstraties

Je kan niet alleen de gebruiksvoorwerpen bezichtigen. In het museum worden namelijk regelmatig demonstraties gegeven op het gebied van oude beroepen. Dit vergezeld met verschillende exposities van kunstwerken.

In de smederij kan je zelfs komen kijken hoe de authentieke souvenirs, die je in het museum ook kan kopen, worden gemaakt.

Wil jij nu al gelijk een bezoekje brengen aan het museum van dit schilderachtige dorpje? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Kijk hier voor een overzicht van de Nederlandse musea.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum