Museum informatie

Cromhouthuis
Herengracht 366-368
1001 AK
Amsterdam

020 6242 436
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kind 0 t/m 17 Gratis
Volwassenen€12.50
Studenten€10
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Cromhouthuis


Het Cromhouthuis in Amsterdam is ooit van de rijke verzamelaarsfamilie Cromhout geweest. Nu worden hun verzameling – en andere Amsterdamse verzamelingen – in het Cromhouthuis tentoongesteld. De rijke familie die in de 17e en 18e eeuw in het Cromhouthuis woonden waren behalve verzamelaars ook kunstliefhebbers. Vandaar dat de verzamelingen in het museum in verbinding staan met kunst. Voorwerpen die je in het huis tegen kunt komen zijn portretten, meubelen, zilver, schelpen en meer.

Cromhoutdynastie

Tijdens de Gouden Eeuw was de familie Cromhout erg belangrijk. Verschillende familieleden waren burgemeester waardoor hun macht en invloed in de stad verzekerd was. Toen de familie katholiek werd, mochten ze niet meer meedraaien in het stadsbestuur en verloren hiermee (een groot deel van) hun macht. De Cromhoutdynastie eindigde in 1832 met het sterven van de (kinderloze) Franse prinses Elisabeth de Vaudemont.

Grote Salon

Het Cromhouthuis heeft een Salon die het hart van het huis vormde. De met kunst gevulde Salon benadrukte verder nog extra de status van de familie. Als bezoeker kun je het prachtige plafond van de Salon bewonderen. Deze is in 1718 beschilderd door kunstenaar De Wit, die toentertijd nog relatief onbekend was. Op de plafondbeschildering zijn onder andere twaalf Olympische goden en personificaties van de seizoenen, windstreken en tekens van de Dierenriem afgebeeld.

Rariteitenkabinet

In het museum bevindt zich een rariteitenkabinet. In de zeventiende eeuw hadden veel mensen ook een rariteitenkabinet. Hier werden onder andere bijzondere natuurverschijnselen, kunstmatige verschijnselen en exotische voorwerpen bewaard. Het rariteitenkabinet van het museum weerspiegeld nog steeds hoe het er vroeger gevoeld had moeten hebben.

Keukens

Het Cromhouthuis heeft twee keukens. Een grote keuken die al sinds de bouwtijd van het huis als keuken in gebruik is en een kleine keuken die waarschijnlijk van vóór de bouwtijd van het huis dateert.

Tuin

De tuin die bij het huis hoort was vroeger een stuk dieper dan nu. Deze liep door tot aan de huizen aan de Keizersgracht (die de familie Cromhout ook heeft gebouwd). In de Gouden Eeuw was het voor stadstuinen populair om een strak en geometrisch ontwerp te hanteren. In de tuin zijn ook verwijzingen aan de bijbel zijn te linken. Zo vind je er planten en bomen die in de bijbel worden genoemd, vijvers met stapstenen die naar de doortocht door de Rode Zee verwijzen en een sculptuur van het laatste boek van de Bijbel; de ‘Apocalyps’.

Café Cromhout

In de tuin die bij het museum hoort vind je sfeervolle tuinkamers waar je diverse lunchgerechten kunt komen eten. De gerechten zijn samengesteld met ingrediënten uit de tijd van de familie Cromhout en dus geïnspireerd door de 17e eeuw.

 

Klik hier voor een overzicht van alle video’s.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum