Museum informatie

Boerderijmuseum De Bovenstreek
Bovenstraatweg 10A
8096 PE
Oldebroek

0525 – 63 1457
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.50
Kinderen 5 t/m 12 jaar€2.25
Museumkaart Gratis
Van 1 april t/m 31 oktober: Maandag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. Zon- en feestdagen gesloten. Van 1 november tot 1 april is het museum alleen geopend op dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur. December en tussen de kerst- en voorjaarsvakantie volledig gesloten. Tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie geopend.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Boerderijmuseum De Bovenstreek


Boerderijmuseum De Bovenstreek

Bij het Boerderijmuseum De Bovenstreek wordt het boerenleven – zoals dat vroeger was – in beeld gebracht. In de boerderij waarin het museum gevestigd is woonde nog niet heel lang geleden een gezin met kinderen. Dit gezin heeft al hun spulletjes achtergelaten. Wanneer je de boerderij binnen stapt krijg je dan ook het gevoel alsof ze net zijn vertrokken. Er hangen zelfs nog foto’s van de grootouders aan de muur.

Als bezoeker krijg je een goed beeld van de boeren die hier vroeger leefden en hoe ze tewerk gingen. Overal zijn nog bewijsmaterialen te vinden die het leven van het boerengezin in de deze boerderij bevestigen. In de kleine kelder vind je bijvoorbeeld nog groenten en vruchten uit de tuin in weckflessen opgeslagen. De hooiberg op het erf wordt nu nog vaak door kinderen gebruikt om in te spelen.

Een grote groep (meer dan honderd) vrijwilligers zorgen ervoor dat de boerderij en het erf eromheen netjes wordt onderhouden. Ook zorgen zij voor de geiten en schapen. Wanneer er iets gerestaureerd moet worden gebruiken de vrijwilligers vaak technieken van vroeger, zoals spinnen, weven en kantklossen.

Exposities

Sinds februari 2018 is er in het Boerderijmuseum een nieuwe expositie te bezoeken. De expositie staat in het teken van ‘Rien Poortvliet en het boerenleven’. Rien Poortvliet is bekend als tekenaar, onder andere van kabouters. Zijn tekeningen worden geëxposeerd tot en met de eerste week van januari 2020. Aan de expositie zitten ook activiteiten voor kinderen verbonden. De rest van het jaar worden er wisselende exposities over kunstenaars uit de regio opgezet.

Activiteiten

Het museum organiseert door het jaar heen verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo wordt er elk jaar op de laatste zaterdag van februari een ‘sprokkelmarkt’ gehouden zodat deze traditie van de boerderij niet verloren gaat. Tijdens de sprokkelmarkt kunnen bezoekers verschillende boerengerechten bij elkaar ‘sprokkelen’. Denk hierbij aan zelfgemaakte advocaat of gebakken bloedworst.

Andere activiteiten van dit museum die mensen kunnen bezoeken zijn een schaapscheerder feest, een boerderijfair, een oogstfeest, een open monumentendag, een boerendag, een kerstconcert etc.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum