Hoewel het permanente museum per 1 juli 2020 is gesloten, reist het Bijbels Museum in de toekomst rond met hun tentoonstellingen. Het museum wil voor deze tijd relevante verhalen vertellen, deze hebben te maken met de Bijbel en zijn bedoeld voor een zo groot mogelijk publiek. De voormalige vaste collectie, ooit begonnen door een dominee, is verhuisd naar Museum Catharijneconvent. Naast tentoonstellingen produceert het museum regelmatig podcasts, korte films, activiteiten of publicaties die te maken hebben met de huidige tentoonstelling.
De tentoonstellingen die georganiseerd worden door het museum vinden plaats in verschillende plekken in het land. Het museum werkt samen met Westerkerk Amsterdam, Museum Klooster Ter Apel, Kloosterkerk Den Haag, Hogeschool Windesheim, Cromhouthuis Amsterdam, Rechtbank Amsterdam, Walburgiskerk Deventer, Stadsmuseum Zierikzee, Academiehuis De Grote Kerk Zwolle, Ikonenmuseum Kampen en Grote Kerk Den Bosch.
De collectie van het museum kwam voort uit een verzameling van Leendert Schouten (1828-1905), een Nederlandse predikant. Het begon toen hij de opdracht gaf om een maquette van de tabernakel te maken. De tabernakel betekent ‘tent’ en is het draagbare heiligdom dat het volk Israël mee nam op hun reis door de woestijn. Het exemplaar van Schouten was een echte bezienswaardigheid, want het is gemaakt op basis van hoe het in de Bijbel beschreven staat. Eens in de twee weken stelde Schouten zijn huis in Utrecht open voor publiek en kon men zijn verzameling bekijken. Na zijn overlijden werd Schoutens collectie ondergebracht in het in 1925 geopende Bijbelse Museum.
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.
Commentaar