Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij

Groepen - vanaf 20 personen €6
Buiten Schoolse Opvang (ook begeleiding) €5
Museumkaart Gratis
Tijdens de schoolvakanties is het museum de hele week geopend, dus ook op maandag, van 11:00 tot 17:00 uur. Het museum hanteert alle regio’s in Nederland als schoolvakantie, zoals opgegeven door het Ministerie van OCW. Het museum is gesloten op Koningsdag, eerste en tweede kerstdag en nieuwsjaarsdag. Groepen kunnen het museum, op afspraak, ook ’s morgens bezoeken.
star_border Geen lid van MuseumTV

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij

In het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij kun je letterlijk komen proeven van vroeger. Bakkers demonstreren alles wat er komt kijken bij de ambacht en kinderen kunnen de oude bakkerstechnieken oefenen tijdens verschillende workshops.

Stichting Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij

Stichting Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij heeft als doel het collectioneren, beheren en uitdragen van het cultuurhistorische erfgoed dat behoort tot de thematiek van ‘het leven en werk van de bakker’. Deze kerndoelstelling is tegelijkertijd ook het doel van het museum.

Collectie

De cultuurhistorische waarde van het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij wordt vooral bepaald door de omvang en volledigheid van de collectie. Het museum bezit over veel unieke voorwerpen van grote waarde binnen de bakkerijsector. De collectie bestaat vooral uit vormen, machines, gereedschappen, interieurinrichtingen, receptenboeken, vaktijdschriften, documenten en meer.

De collectie is op dit moment verdeeld in meerdere collecties; bakkersleven, brood en beschuit, ijs, chocolade, marsepein, koek en taart, informatiedragers, suiker en borstplaat, textiel en verkoopactiviteiten.

Demonstraties

Dagelijks vinden er demonstraties plaats, zodat je met je eigen ogen kunt zien hoe koek, marsepein, chocolade en nog veel meer gemaakt worden. De technieken die in dit bakkerijmuseum gebruikt worden zijn in de rest van Nederland bijna niet meer te zien.

Brood en banket

De collectie van het museum bestaat uit het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven (voornamelijk over de periode 1800-1960). Hierdoor wordt niet alleen de kennis over de ambacht behouden, maar ook de kennis over het sociaal-economische leven van vroeger.

Arrangementen en workshops

Er worden verschillende arrangementen georganiseerd. Je kunt er bijvoorbeeld een kinderfeestje houden. Om de kennis en kunde over het ambacht van het bakken te behouden voor de toekomst.. stelt het museum diverse workshops beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn suikertrekken (lolly’s maken), cacao beschilderen en lekker brood bakken.