Museum informatie

BAK – Basis voor Actuele Kunst
Pauwstraat 13A
3512 TG
Utrecht

+31 (0)30  2316125
info@bakonline.org

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0019:00
Donderdag13:0019:00
Vrijdag13:0019:00
Zaterdag13:0019:00
Zondag13:0019:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Onder de 18 jaar€2.5
Kinderen t/m 11 jaar Gratis
CJP en senioren€2.5
AICA, BOOKS@BAK leden, ICOM, Museumkaart en U-Pas Gratis
Groepsrondleiding (min. 10 personen/max. 25 personen), prijs p.p.€5.00
Tickets
star_border Geen lid van MuseumTV

BAK – Basis voor Actuele Kunst


Een kritische kijk

Het klimaat wordt steeds warmer, de ijskappen smelten, er heerst een gigantische ongelijkheid tussen rijk en arm en dan hebben we het nog niet eens over het migratieprobleem in Europa. Dit zijn maar een paar voorbeelden van problemen die vandaag de dag nog steeds spelen. Problemen waar we misschien wel niet genoeg bij stil staan. Heb je bijvoorbeeld ooit nagedacht over hoe we de klimaatverandering moeten aanpakken? Of misschien wel wat de oplossing zou kunnen zijn voor de huidige oorlogen die nu spelen? Instelling Basis voor Actuele Kunst brengt deze problemen aan het licht.

Dit zijn vraagstukken die allemaal ter sprake komen bij de instelling basis voor actuele kunst, oftewel BAK. De instelling richtte zich op in 2003 en dient sindsdien als platform voor hedendaagse kunst in Utrecht. De kunstenaars gebruiken het platform dan ook volop om artistieke projecten te ontwikkelen waarin wordt nagedacht over bepaalde kwesties in de maatschappij. Kortom gebruikt BAK kunst als hulpmiddel om kritisch in te gaan op actuele maatschappelijke vraagstukken. Van migratie en arbeid tot het milieu en hedendaagse technologie. Bijna alle onderwerpen worden belicht.

Publiek domein

Niet alleen kunstenaars komen samen bij BAK, maar ook verschillende theoretici. Juist op deze manier worden kunst, activisme en academische wetenschap samen gebracht tot één kwestie. Vaak wordt dit verwerkt tot een tentoonstelling, maar dat is niet altijd het geval. BAK bied namelijk meer dan dat aan. Denk bijvoorbeeld aan performances, workshops, filmvertoningen, conferenties en andere educatieve activiteiten.

Dit allemaal doet de instelling in samenwerking met verschillende onderwijsinstellingen en musea. Zo werkt BAK onder andere veel samen met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), Centraal Museum Utrecht, Van Abbemuseum Eindhoven en het Museum voor Moderne Kunsten Warschau.

Langlopende projecten

Hoewel er verschillende korte projecten worden opgezet, beschikt de instelling ook over een aantal langlopende projecten. Het gaat hierbij dan om dringende sociale, milieu- en technische kwesties. Op dit moment hebben ze namelijk het programma Propositions for Non-Fascist Living (2017–2020) als langlopend project. Een reactie op de terugkeer en normalisering van het huidige fascisme.

Benieuwd of BAK ook jou aan het denken kan zetten over deze onderwerpen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.