Museum informatie

BAK – Basis voor Actuele Kunst, Utrecht
Pauwstraat 13A
3512 TG
Utrecht

+31 (0)30  2316125
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0019:00
Donderdag13:0019:00
Vrijdag13:0019:00
Zaterdag13:0019:00
Zondag13:0019:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Onder de 18 jaar€2.5
Kinderen t/m 11 jaar Gratis
CJP en senioren€2.5
AICA, [email protected] leden, ICOM, Museumkaart en U-Pas Gratis
Groepsrondleiding (min. 10 personen/max. 25 personen), prijs p.p.€5.00
Tickets
starTe zien op MuseumTV

BAK – Basis voor Actuele Kunst, Utrecht


Denken, verbeelden, doen!

Het klimaat verandert, de ijskappen smelten, en er heerst een gigantische ongelijkheid tussen rijk en arm, naast de vele andere vormen van systemische ongelijkheid die bestaan in de huidige tijd. Dit zijn problemen waar we misschien wel niet genoeg bij stil staan. Heb je bijvoorbeeld ooit nagedacht over hoe de wereld eerlijker of rechtvaardiger kan worden, voor zowel mensen als de natuur? En welke rol kunst hierin kan betekenen?

Van migratie en arbeid tot het milieu en hedendaagse technologie: dit zijn de drijvende vraagstukken achter de activiteiten van kunstinstelling BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht. BAK werd opgericht in 2003 en functioneert sindsdien als platform voor kritische artistieke projecten rondom actuele, maatschappelijke kwesties. Op dit snijvlak van kunst en maatschappij brengt BAK kunst, kennis, en maatschappelijke actie samen –– samen, om met haar publiek de wereld anders vorm te geven. Oftewel: denken, verbeelden, doen!

BAK is naast een presentatie-instelling ook een van de vijf Nederlandse postacademische instellingen. In hun Fellowshipprogramma zijn jaarlijks tien posities voor kunstenaars, theoretici en andere culturele beoefenaars om hun praktijk te verdiepen, en samen te werken.

Publieke ruimte

BAK beschouwt kunst als een publieke ruimte voor experiment waarin verschillende perspectieven, praktijken en levenservaringen samen kunnen komen. Daarom werkt BAK samen met kunstenaars, activisten en theoretici met uiteenlopende achtergronden, die op verschillende manieren actuele kwesties belichten en hun kennis en expertise delen. Dit leidt tot onder meer tot tentoonstellingen, maar BAK organiseert ook activiteiten als performances, filmvertoningen en conferenties, organiseert cursussen en summer schools, geeft boeken uit, en publiceert onderling thematisch verwante content op haar online forum Prospections.

Voor dit brede (publieke) programma werkt BAK samen met uiteenlopende organisaties, kunstinstellingen en gemeenschappen: van het Centraal Museum Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), New Women Connectors, StrandedFM en De Voorkamer, tot internationale partners als Haus der Kulturen der Welt in Berlijn en uitgeverij MIT Press.

Langlopende projecten

De activiteiten van BAK zijn vaak onderdeel van langlopende onderzoekstrajecten, steeds met een bepaalde focus. Het huidige programma valt onder Propositions for Non-Fascist Living: een kritische reactie op de terugkeer en normalisering van huidige vormen van fascisme.

Benieuwd of BAK ook jou aan het denken kan zetten over deze onderwerpen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum