Museum informatie

BAK, basis voor actuele kunst

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag12:0018:00
Donderdag12:0018:00
Vrijdag12:0018:00
Zaterdag12:0018:00
Zondag12:0018:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€6.00
Studenten / CJP/ senioren€3.00
Jongeren (t/m 17 jaar)€3.00
Kinderen (t/m 11 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

BAK, basis voor actuele kunst


BAK, basis voor actuele kunst, is een platform voor hedendaagse kunst in Utrecht dat in 2003 werd opgericht. De instelling dient als een ruimte om kritisch na te denken over actuele maatschappelijke kwesties door middel van kunst, en om samen met het publiek nieuwe manieren te vinden om de wereld te verbeelden en vorm te geven.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over BAK, basis voor actuele kunst

witregel

Platform voor kritische kunst

In een tijd waarin de wereld kampt met grote problemen zoals klimaatverandering en ongelijkheid, is het belangrijk om na te denken over hoe we de wereld eerlijker en rechtvaardiger kunnen maken voor zowel mensen als de natuur. Maar welke rol kan kunst hierin spelen? Een instelling die zich bezighoudt met deze vraagstukken is BAK, basis voor actuele kunst, gevestigd in Utrecht. Sinds de oprichting in 2003 functioneert BAK als platform voor kritische artistieke projecten rondom actuele maatschappelijke kwesties. Hierbij gaat het om drijvende vraagstukken zoals migratie, arbeid, milieu en hedendaagse technologie.

Het snijvlak van kunst en maatschappij

BAK brengt kunst, kennis en maatschappelijke actie samen op het snijvlak van kunst en maatschappij. Dit resulteert in tentoonstellingen, maar ook in activiteiten zoals performances, filmvertoningen en conferenties. BAK organiseert cursussen en summer schools, geeft boeken uit en publiceert thematisch verwante content op haar online forum Prospections.

Kunst als publieke eigendom

Kunst wordt bij BAK beschouwd als een publieke ruimte voor experiment, waarin verschillende perspectieven, praktijken en levenservaringen samenkomen. Daarom werkt BAK samen met kunstenaars, activisten en theoretici met uiteenlopende achtergronden, die op verschillende manieren actuele kwesties belichten en hun kennis en expertise delen.

BAK, basis voor postacademische instellingen

Naast een presentatie-instelling is BAK ook een van de vijf Nederlandse postacademische instellingen. Jaarlijks zijn er tien posities beschikbaar voor kunstenaars, theoretici en andere culturele beoefenaars om hun praktijk te verdiepen en samen te werken.

Samenwerkingen in binnen- en buitenland

BAK werkt samen met diverse organisaties, kunstinstellingen en gemeenschappen, zowel nationaal als internationaal. Hierbij valt te denken aan het Centraal Museum Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), New Women Connectors, StrandedFM en De Voorkamer, maar ook aan partners als Haus der Kulturen der Welt in Berlijn en uitgeverij MIT Press.

Bekijk hier een overzicht van de Nederlandse musea. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum