Museum informatie

Archeologisch Museum Haarlem
Grote Markt 18K
2011 RD
Haarlem

023-542 0888
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00
De toegang tot dit museum is gratis.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Archeologisch Museum Haarlem


Stadsarcheologie

Botten die worden afgeveegd, scherven van een pot die bij elkaar worden geraapt en een onbekend gebruiksvoorwerp die uit de grond word gehaald. Er worden de meest uiteenlopende vondsten gedaan in de grond. Door middel van juist deze archeologische vondsten is het mogelijk om na te gaan hoe we jaren terug precies leefde. In het Archeologisch Museum Haarlem wordt de stadsarcheologie van Haarlem onder de loep genomen.

In 1991 werd het museum voor het eerst geopend. Een museum dat wordt beheerd door een aantal vrijwilligers van de Archeologische Werkgroep Haarlem (AWH). De werkgroep is opgericht in 1970 en staat onder leiding van de stadsarcheoloog van de gemeente Haarlem. Deze stadsarcheoloog voert, samen met een archeologisch team, het archeologisch beleid uit en doet verder archeologisch onderzoek. De vondsten van deze onderzoeken worden vastgelegd.

Zowel de vondsten als gegevens worden bewaard en tentoongesteld in het Archeologisch Museum Haarlem.

Het kenniscentrum

Wat is een puntneuskan precies? En waarvoor dient een baardmankruik? Vragen waar je juist antwoord op krijgt in het Archeologisch Museum Haarlem. Erfgoed Haarlem is het kenniscentrum van de Gemeente Haarlem. Er werken hier verschillende archeologen, bouw- en architectuurhistorici, monumentenzorgers, educatiemedewerkers en collectiebeheerders als erfgoedprofessionals samen met vele vrijwilligers aan de historie van Haarlem.

Een mondvol, maar juist door deze samenwerking wordt de kennis van het verleden van de stad nog completer.

Niet alleen opgravingen

Archeologie is veel meer dan de vondsten en geschiedenis. Er komt namelijk meer bij kijken. Hoe gaat een opgraving namelijk in zijn werk? En welke gereedschappen met een archeoloog onder andere gebruiken tijdens het opgraven van bepaalde voorwerpen.

In het Archeologisch Museum Haarlem wordt ook aan deze vragen aandacht besteed. Naast de vondsten, zoals grondsporen, oude muren, grondlagen, een beerput, een waterput en het skelet van een middeleeuwse monnik, doet het er ook toe hoe dit wordt opgegraven.

Sta jij al klaar met een kwastje in je hand om je eigen opgravingen te doen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum