Museum informatie

Anton Pieck Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
Kinderen 4 t/m 12 jaar (p.p.)€2.50
Gezinskaart (2 volwassenen + 1 kind, waarbij meerdere kinderen gratis toegang hebben)€16.50
Groepen met minimaal 15 betalende bezoekers (p.p)€7.00
Museumkaart Gratis
Tickets
star_border Geen lid van MuseumTV

Anton Pieck Museum


Sprookjesachtige illustraties in het Anton Pieck Museum

Sierlijke lijnen die romantische en sprookjesachtige taferelen uitbeelden. Grauwe kleuren die het doen lijken alsof de illustraties al een aantal jaren oud zijn. Het is haast alsof iemand de illustraties uit een sprookjesboek heeft gehaald. Het geeft de kijker een herkenbaar en vertrouwd gevoel. Een gevoel wat best kan kloppen. De stijl van de 19e eeuws lijkende illustraties van schilder en grafisch kunstenaar Anton Franciscus Pieck, komt ook duidelijk naar voren in het themapark De Efteling. Pieck zorgde dan ook voor bijna alle ontwerpende delen van dit bekende park. Een belangrijk punt in zijn carrière. Zijn werken voor dit themapark inspireerde namelijk bijna alle grote attractieparken die na de Efteling ontstonden.

Hattem

Op 6 september 1984 werd het museum in Hattem door Anton Pieck zelf geopend, in het bijzijn van H.K.H. Prinses Margriet. Het idee voor een Anton Pieck museum ontstond echter al in 1980. Piecks werken werden dat jaar tentoongesteld in het Singer Laren. Een overzichtstentoonstelling die ontzettend veel bezoekers aantrok. De romantische en sprookjesachtige sfeer in Piecks werken, trok niet alleen de kunstwereld maar ook de gewone burgers aan.

In eerste instantie voelde Pieck er niet veel voor om een museum aan hem toe te wijden. Een idee waar de kunstenaar dan ook langzaam aan moest wennen. Uiteindelijk ging Pieck er dan ook mee akkoord. Dit wel met één voorwaarde: hij wilde niet in zijn werk gestoord worden door geïnteresseerde bezoekers van het museum. De kunstenaar wilde namelijk voorkomen dat bezoekers, na afloop van een museumbezoek, in bussen langs zijn huis kwamen rijden om te zien hoe en waar hij woonde. Dit betekende voor het museum dat het dus niet te dicht in de buurt van Piecks huis in Overveen mocht staan. Initiatiefnemers gingen op zoek naar een vestigingsplaats voor het museum. Een stadje aan de IJssel trok uiteindelijk hun aandacht: Hattem.

Twee musea

Het Anton Pieck Museum werd in Hattem, samen met het Voerman Hattem Museum, ondergebracht in één complex. Hierdoor is het mogelijk om beide musea met één toegangskaartje te bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.