Museum informatie

Allard Pierson
Oude Turfmarkt 127-129
1012 GC
Amsterdam

+31(0)20 525 73 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10.00
Kinderen tot 4 jaar Gratis
Kinderen van 4 t/m 18 jaar€5.00
Studenten en medewerkers van de UvA en HvA Gratis
Studenten (ISIC)€5.00
Senioren (65+)€5.00
Groepen basis- en voortgezet onderwijs€2.50
Groepen vanaf 10 personen€7.50
Museumkaart, Vereniging Rembrandt, Stadspas, I Amsterdam Card, ICOM, leden VVAPM, leden UB Vrienden, leden TIN Gratis
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Allard Pierson


Erfgoedcollecties

Op 12 november 1934 werd het Allard Pierson officieel opgericht onder leiding van Geerto Snijder en de Allard Pierson Stichting. Het archeologische museum beheert en presenteert de verschillende erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het museum heeft een verzameling van ruim 17.500 voorwerpen. Hiermee behoort het Allard Pierson tot een van de belangrijkste oudheidkundige musea in Nederland. Hun collectie bestaat onder meer uit Egyptische, Mesopotamische, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden. Waaronder 300 gipsafgietsels van beeldhouwwerken uit de klassieke oudheid vallen. Daarnaast beschikken ze ook over verschillende internationale verzamelingen op het gebied van archeologie, boekgeschiedenis, cartografie, grafische vormgeving, Joodse cultuurgeschiedenis en zoölogie. Hierdoor is het museum een van de belangrijkste erfgoedcollecties in Europa.

Hoogleraar en modernist

Amsterdam, 8 april 1831: de dag waarop Allard Pierson (1831 – 1896) werd geboren. Eén van de meest vooruitstrevende denkers uit de 19e eeuw. Hij is geboren in een welvarend gezin, waardoor hij de kans kreeg om zich breed te ontwikkelen. Hierdoor kreeg Pierson moderne opvattingen over bijvoorbeeld het geloof. Hij zette zich af tegen alles in de Bijbel wat onverklaarbaar was. Na een tijd als hoogleraar theologie aan de universiteit in het Duitse Heidelberg te hebben gewerkt, keerde hij terug naar zijn geboorteplaats.

In 1877 verbond hij zich aan de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam als hoogleraar in de Kunstgeschiedenis, Aesthetica en Moderne Letteren. Het was in deze periode dat de modernist een grote belangstelling voor de archeologie kreeg. Al snel legde hij een verzameling gipsafgietsels van sculpturen uit de klassieke oudheid aan.

Na Piersons dood stichtte zijn zoon, de bankier Jan Lodewijk Pierson (1854-1944), de Allard Pierson Stichting op. Een groot vermogen van de stichting werd gebruikt voor de bevordering van de wetenschap. Dit met in het bijzonder de oudheidkunde.

Een vernieuwd museum

In het archeologische museum heeft in 2019 een grote vernieuwing plaatsgevonden. Het gaat samen met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam verder. Het vernieuwde museum kan zo gebruik maken van alle erfgoedcollecties van de universiteit.

Vanaf de zomer van 2019 is daarom een nieuwe permanente tentoonstelling: Van Nijl tot Amstel. Tijdens deze tentoonstelling maak je als bezoeker een tijdreis van 10.000 jaar aan cultuurgeschiedenis. Beginnend in het oude Egypte, waarna je eindigt in het moderne Amsterdam. Bekijk voor meer informatie de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum