Museum informatie

Afsluitdijk Wadden Center

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:30
Dinsdag10:0017:30
Woensdag10:0017:30
Donderdag10:0017:30
Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:30
Zondag10:0017:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen tot 4 jaar Gratis
Kinderen 4 tot 12 jaar€3.00
Vanaf 12 jaar€5.00
starTe zien op MuseumTV

Afsluitdijk Wadden Center


Bij de Afsluitdijk Wadden Center leer je het verhaal van Nederland en het water kennen. De bouw van de Afsluitdijk staat hierin centraal. Daarnaast wordt er getoond hoe de klimaatverandering en stijgende zeespiegel een rol spelen in innovaties die gedaan worden bij de Afsluitdijk.
witregel

Drie dingen die je moet weten over Afsluitdijk Wadden Center

witregel

De geschiedenis van de Afsluitdijk

Nederland heeft in haar geschiedenis veel te maken gehad met water en overstromingen langs de Zuiderzee, nu bekend als het IJsselmeer. In 1891 had Cornelis Lely al het idee om de Zuiderzee af te sluiten om deze problemen te voorkomen. Zijn ideeën werden echter steeds op de lange baan geschoven. In 1916 vindt er een grote overstroming plaats met veel doden en gewonden als gevolg. Sindsdien kwamen er concrete plannen voor de afsluiting van de Zuiderzee.

Cornelis Lely dient vervolgens in 1917 zijn plannen in bij de regering, samen met Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz, bekend van de Lorentzsluizen. De plannen worden goedgekeurd en in 1927 begint de bouw van de Afsluitdijk. Dit werd toendertijd nog voor het grootste deel met de hand gedaan. Zo’n vijfduizend mannen stonden dagelijks met basaltblokken van twintig tot zestig kilo te slepen. Het heugelijke moment kwam op 28 mei 1932 toen het laatste gat bij geul de Vlieter werd dichtgegooid en de Afsluitdijk officieel afgerond werd.

Hoe de dijk met het klimaat mee verandert

De Afsluitdijk beschermd grote delen van Nederland tegen het water, maar de dijk is wel aan vernieuwing toe aangezien het klimaat verandert. Zo zal de Afsluitdijk verhoogd worden met twee meter in verband met de voorspelde stijging van de waterspiegel. Hiervoor worden innovatieve betonblokken gebruikt. Ook kan je vanaf het Afsluitdijk Wadden Center de diverse innovaties zien die geïnstalleerd zijn rondom de Afsluitdijk. Zo kan je het windpark en de Blue Energy centrale, waar energie wordt opgewekt door zout en zoet water te combineren, zien. 

Jouw bezoek aan Afsluitdijk Wadden Center

Alle algemene informatie van het Wadden Center vind je op deze pagina. In de linker witte balk kun je bijvoorbeeld lezen wat de openingstijden zijn. Ook het adres en eventuele contactgegevens staan daar genoemd. Ben je benieuwd naar de huidige tentoonstellingen die te zien zijn in het museum? Neem dan zeker een kijkje op de website van het Wadden Center.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum