Museum informatie

Afrika MuseumstarTe zien op MuseumTV

Afrika Museum


In Berg en Dal vind je het Afrika Museum. Hier ontdek je Afrikaanse kunst, traditionele objecten en de Afrikaanse architectuur. Elk voorwerp vertelt een eigen verhaal.

Het begin van het Afrika Museum

Het begon allemaal met een kleine, maar waardevolle verzameling. Deze verzameling kwam van de paters en missionarissen van de Congregatie van de Heilige Geest. De leden hiervan werkten en werken in Afrika. De doelstelling was om een grotere kijk te geven op de belevingswereld van de mensen in die gebieden.
In 1954 werd het Afrika Museum opgericht door Piet Bukkens (1900-1970). Piet Bukkens was oud-missionaris in Tanzania. In de villa waar de arbeiders woonden werd het museum gevestigd. Hier werd aandacht besteed aan de kunst en religie van het oude Afrika. Het museum werd een onafhankelijke stichting in 1956. Een jaar daarop werd er in de tuin van de villa een nieuw museumgebouw geopend.

Het museum nu

Tegenwoordig is er een prachtige en zeer bijzondere collectie te zien. Van hedendaagse Afrikaanse kunst tot traditionele objecten van begin 19e eeuw. Hier leer je veel over de gebruiken, gewoonten en religies van de verschillende Afrikaanse landen. In het buitenmuseum maak je kennis met de traditionele architectuur uit vijf verschillende landen. Voor de kids is er zelfs een speciaal bos vol beelden van dieren uit Afrikaanse mythes. Op deze beelden mag geklommen en gespeeld worden.

Fusie

In 2014 is het museum samen met Museum Volkenkunde en het Tropenmuseum, onderdeel geworden van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Hiermee heeft het Afrika Museum haar religieuze invalshoek als missiemuseum voorgoed achter zich gelaten.

The mission of MuseumTV is to introduce art and culture to the biggest audience possible. We do this on our joint video on demand platform for Dutch museums. Through our partners we bring the platform to the attention of the Dutch public actively.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
I agree with the terms and conditions and the privacy policy .