Museum informatie

ABN AMRO Historisch Archief

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Alleen te bezichtigen op afspraak. Tickets
star_border Geen lid van MuseumTV

ABN AMRO Historisch Archief


Niet alleen een bank, het ABN AMRO Historisch Archief

De ABN-AMRO: één van de velen banken in Nederland. Misschien loop je er alleen soms langs of maak je wel eens gebruik van hun pinautomaten óf misschien heb je wel je eigen rekening bij de ABN-AMRO. In eerste opzicht is het waarschijnlijk dus niet zo’n indrukwekkend concept. De kans is groot dat je alleen aan het bedrijf denkt wanneer het om geldzaken gaat. Wanneer het gaat om het bezichtigen van kunst is dit haast wel het laatste bedrijf waar je aan denkt.

Toch is niks minder waar. De bank heeft gek genoeg een rijke historische kunstcollectie tot zijn beschikking. Van een prachtige pinautomaat uit de jaren ’60 tot een indrukwekkende fotoverzameling fotoalbums uit Nederlands-Indië. Het is allemaal te bezichtigen in het archief van één van de oudste en grootste banken van Nederland: het ABN-AMRO Historisch Archief.

Geschiedenis

22 september 1991: een belangrijk moment voor deze Nederlandse bank. De twee grootste algemene banken van Nederland, namelijk de Algemene Bank Nederland (ABN) en de Amsterdam-Rotterdam Bank (Amro), besloten om hun handen in elkaar te slaan. Dit met het idee om hun krachten te bundelen en zo te streven naar een internationale schaalvergroting van het bedrijfsleven. Een samenvoeging die heeft geleid tot de officiële opening van de ABN-AMRO.

Deze samenvoeging heeft er ook voor gezorgd dat het archief van de bank gelijk een stuk groter werd. Een archief die ze vandaag de dag nog altijd bijhouden. Dit met de reden dat een archief, zoals het ABN-AMRO Historisch Archief, als een bron van inspiratie kan dienen voor toekomstig personeel en klanten. Het archief wordt door de Stichting Kunst & Historisch Bezit ABN AMRO als nationaal erfgoed gezien.

Twee archieven

Het historische bezit van de bank is op ruim drie verschillende terreinen actief. Zo dient het ten eerste als een normaal historisch archief. Hieronder vallen alle niet-actuele, beleidsgerelateerde documenten en stukken van ABN AMRO en haar belangrijkste voorgangers. Hieronder vallen de archiefstukken van: Fortis Bank Nederland, ABN, Amro, Amsterdamsche Bank, Nederlandsche Handel-Maatschappij, Nederlandsch-Indische Handelsbank, Rotterdamsche Bank en Twentsche Bank.

Ten tweede is het archief ook actief op het gebied van museale objecten. De collectie bevat ontzettend veel historische objecten uit de 17e tot en met de 21e eeuw. Van antieke boeken en atlassen tot ouderwetse munten en foto’s.

amen vormen deze twee de basis voor verschillende tentoonstellingen die door de Stichting Kunst & Historisch Bezit ABN AMRO worden georganiseerd. De archieven zijn alleen op afspraak te bezichtigen. Bekijk de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.