Museum informatie

Abel Tasman Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag13:3016:30
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag13:3016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€2.00
starTe zien op MuseumTV

Abel Tasman Museum


Abel Janszoon Tasman: een wereldberoemde zeevaarder-ontdekkingsreiziger wiens leven centraal staat in het Abel Tasman Museum te Lutjegast. Maak hier kennis met de reizen die hij maakte en ontdek hoe zijn reizen invloed hebben gehad op het hier en nu en de banden die Nederland heeft met de rest van de wereld.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Abel Tasman Museum

witregel

De carrière van Abel Tasman

Het leven van Abel Tasman begint in 1603 in Lutjegast, een dorp in de provincie Groningen en toentertijd niet zo ver van de zee. Veel Groningse boeren brachten in de rustige zomermaanden hun tijd door op zee. Zo ook de boerenzonen, waaronder Abel Tasman. Hij begon als matroos en klom al snel op tot schipper en stuurman. Zijn carrière nam helemaal een vlucht toen hij vanaf 1633 in dienst trad bij de Verenigde Oostindische Compagnie. (VOC)

Een zoektocht naar Spaans zilver

Vanaf 1639 werd Tasman verschillende keren met de VOC op expeditie gestuurd naar Oost-Indië. Zijn belangrijkste tocht vond plaats in 1642, waar hij als commandeur op pad gestuurd werd naar het Zuidland. (huidig Australië) Het doel van deze expeditie was om de toen nog onbekende kusten van het Zuidland in kaart te brengen. Ook wilde de VOC een veilige zeeweg naar Zuid-Amerika vinden, hier hoopten ze namelijk Spaans zilver aan te treffen. Het was geen geslaagde expeditie, maar Tasman werd in 1644 nogmaals op reis gestuurd. Ook deze keer vond hij geen doorgang naar Zuid-Amerika, maar is wel een groot deel van de Australische noordkust door hem in kaart gebracht!

De ontdekking van Tasmanië

Eén van de eilanden die Tasman ontdekte op expeditie naar het Zuidland, is Tasmanië. Nadat hij het eiland ontdekte in 1642, noemde hij het eiland ‘Van Diemensland’ naar de gouverneur van Nederlands-Indië en Tasmans opdrachtgever Antonie van Diemen. In 1856 werd Van Diemensland omgedoopt tot Tasmanië door de toenmalige inwoners.

De collectie van het Abel Tasman Museum

In het museum is een diverse collectie te bewonderen die de bezoeker meeneemt in de verhalen rondom Abel Tasman. De collectie bestaat onder andere uit (zee-) kaarten en boeken. Hoogtepunt uit deze deelcollectie is een oude replica van Tasman’s scheepsjournaal uit 1642/43. Daarnaast zijn er modellen, navigatie-instrumenten en gebruiksvoorwerpen te zien. Een belangrijk aspect waar het museum aandacht aan schenkt, zijn de ontmoetingen met allerlei volkeren en culturen waar Tasman tijdens zijn reizen kennis mee maakte. Het museum toont onder andere voorwerpen die Tasman met zich mee bracht na zijn reizen, zoals hout(snijwerk), mineralen, sieraden en kunstwerken.

Jouw bezoek aan het Abel Tasman Museum

Wil je het museum zelf bezoeken? Bekijk dan de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om alvast een voorproefje te krijgen, bekijk je onze korte documentaire.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum