De Zeeuwse stad Arnemuiden beleefde in de vijftiende en zestiende eeuw een grote bloei. Deze bloei wordt ook wel omschreven als de Arnemuidse Gouden Eeuw. Grote handelsschepen meren aan in de stad waarna hun handelswaar wordt verscheept naar grote havens zoals Middelburg, Gent en Antwerpen. In het museum beleef je de verhalen over hoe Arnemuiden zich in die tijd vormt tot een bedrijvig stadje. 

Inkomstenbron

De aangemeerde schepen in Arnemuiden waren lange tijd de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners. Na een tijd besloten de schippers Arnemuiden voorbij te varen en aan te meren in grotere en diepere havens. De ankerplaats voor de stad raakte in verval en de inwoners diende op zoek te gaan naar een andere manier om geld te verdienen. Uiteindelijk is de visserij de redding voor de stad gebleken. In het oude stadhuis, waar het museum zich in bevindt, vertelt de collectie het leven van de stoere vissers en de geduldige garnalenpelsters.

Terug in de tijd

‘Snuffel rond in het verleden’ in Museum Arnemuiden en stap hier een negentiende-eeuwse woning binnen. Deze woning is ingericht met spullen van vroeger zoals grootmoeders bedstee, ouderwetse pannen en klederdracht. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen op de zolder van het huis of om af te dalen naar de kelder. In de kelder vind je namelijk verschillende archeologische vondsten uit Arnemuiden.

In de zomer van 1997 werd Museum Schooltijd officieel geopend. Het museum ontstond nadat een paar enthousiastelingen in Terneuzen oude schoolmaterialen en artikelen hadden verzameld. Door aanschaf en giften is deze verzameling uiteindelijk uitgegroeid tot een volwaardige collectie. Uit de wens de collectie een vaste plek te geven is het museum ontstaan. 

Collectie

De collectie van het museum bestaat uit verschillende leermiddelen zoals boeken, leesplankjes en wandplaten. In het klaslokaal staan er nog originele schoolbanken opgesteld inclusief de inktpotjes. Ook het speelgoed van de leerlingen komt voorbij in het museum. Zo vind je er een grote verzameling knikkers en tollen. Al dit speelgoed moest natuurlijk iedere dag mee naar school. Dit deden de leerlingen dan in hun houten schooltassen. Ook deze tassen zijn een onderdeel van de collectie en in het museum te bewonderen. 

Schoolfoto

Net als nu gingen de klassen vroeger ook op de schoolfoto. Door de eeuwen heen is er wel het een en ander veranderd aan dit jaarlijkse moment. In de reeks schoolfoto’s die het museum bezit zijn de veranderingen goed zichtbaar. Alle schoolfoto’s zijn afkomstig van verschillende scholen uit de regio. De oudste foto’s dateren uit 1850, maar ook vind je er wat meer recentere foto’s. Het museum geeft de mensen die zichzelf of een familielid herkennen de mogelijkheid de namen toe te voegen aan de klassenlijst. 

Het museum heeft regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Wil jij welke tentoonstelling je op dit moment kan bezoeken? Neem dan een bezoek aan hun website.

MuseumTV heeft de collectie van Museum Schooltijd vastgelegd in een mini-docu. Onderstaand zie je de trailer van deze mini-docu. Voor de volledige video klik dan hier.

Een kunstuitleen en culturele ontmoetingsplek in één? Dát is Factor IJ in Amsterdam. 

De verhalen achter de kunst

Op deze bruisende ontmoetingsplek worden regelmatig kunstevenementen, exposities en concerten georganiseerd. Hier kunnen aanstormende talentvolle kunstenaars terecht om hun kunstwerken te tonen aan het publiek. Deze kunstenaars worden zorgvuldig geselecteerd door het team. De verhalen achter het werk en de maker worden verteld, op de plek waar liefhebbers van kunst en de kunstenaars samenkomen. 

Kunst mee naar huis

Bij Factor IJ ervaar je onderscheidende kunst en design niet alleen binnen, maar ook buiten de muren van het gebouw. Je kan namelijk jouw favoriete kunstwerk mee naar huis nemen. Op basis van een abonnement reserveer je een kunstwerk dat jij graag thuis hebt staan. Ben je toe aan een nieuw werk? Dan ruil je het schilderij, beeld of ander kunstvoorwerp weer om voor een ander exemplaar. Kan je toch geen afscheid nemen van het werk? Factor IJ biedt je de mogelijkheid het aan te schaffen.

Het is 1786 wanneer Jacobus Meerman de scheepswerf in Arnemuiden koopt. Jacobus Meerman werkt zelf op de scheepswerf als arbeider, maar besluit het te kopen zodra de kans zich voordoet. Hij koopt de scheepswerf inclusief loods, kanthelling en de bijhorende gereedschappen. Deze aankoop is de start voor een lange familiegeschiedenis. Tot 2003 blijft de werf in handen van de familie Meerman.

Bouwen

Op de werf zijn talloze schepen gebouwd. Al deze boten zijn uniek aangezien ze niet gebouwd werden aan de hand van op schaal getekende ontwerpen. De visser gaf aan hoe lang hij de boot ongeveer wilde hebben, maar de exacte afmetingen hingen af van wat er beschikbaar was aan eikenhout. De lengte van de platte onderkant van het schip gaf uiteindelijk de doorslag over de verdere verhoudingen van de boot. In het museum kom je alles te weten over deze werkwijze.

Collectie

In het museum vind je een unieke collectie met spullen afkomstig van de scheepswerf zelf. Alles wat er is achtergebleven nadat de laatste werfbaas de deuren sloot is onderdeel van de collectie. Je vindt er oud gereedschap waarmee de werklui het hout bewerkte, maar ook antieke machines zijn aanwezig in de collectie. 

Buiten op de werf vind je een replica van de sleehelling. Door middel van de sleehelling werd het schip in het water gelaten of op land getrokken. Deze klus ging niet altijd heel gemakkelijk. Hier kom je meer over te weten in het museum. 

Restauratie

In 2004 was het tijd om de oude werf te restaureren. Voordat dit gedaan kon worden moesten de loodsen helemaal leeggehaald worden. Een aantal vrijwilligers heeft deze klus op zich genomen. Zij voelden zich echte schatgravers toen er veel spullen die bewaard zijn door voormalige werfeigenaar Kees C.A. Meerman onder een dikke laag stof tevoorschijn kwam. Na het opruimen zijn de loodsen nauwkeurig afgebroken en opnieuw opgebouwd. Hiervoor is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de oorspronkelijke materialen. Ook het buitenterrein is volledig opgeknapt. Tegenwoordig kunnen eigenaren van historische schepen hier zelf terecht voor het onderhoud van hun schip. Wanneer zij aan het werk zijn zie, hoor en ruik je hoe het vroeger moet zijn geweest. Je beleeft hierdoor echt de geschiedenis!

Voor meer informatie over de Historische Scheepswerf C.A. Meerman bezoek dan de website.

Het NXT Museum in Amsterdam richt zich volledig op mediakunst. De grote, digitale kunstinstallaties zetten je zintuigen op scherp. Dit gebeurt door het veelvuldig gebruik van licht, geluid en beweging in de tentoonstellingen en kunstwerken. 

Broedplaats

Het museum gebruikt moderne technologieën om de kunstwerken te exposeren. De locatie van het museum biedt hiervoor ook de ideale plek: een voormalig productiestudio in Amsterdam-Noord. De plek leent zich niet alleen voor het ontdekken en tentoonstellen van de mediakunst, het is tevens ook een broedplaats voor het maken van deze kunst. Wetenschap en andere kunststromingen komen hier samen. Men danst, zingt, leert en geeft life performances op deze inspirerende plek. 

Tentoonstellingen

In het museum zijn verschillende vaste collecties te vinden. Zo is het werk van eco-kunstenaar Thijs Biersteker en zijn tentoonstelling Econtinuum een vast onderdeel in het museum. Samen met botanist Stefano Mancuso ontwikkelde hij deze tentoonstelling die volledig in het teken staat van klimaatverandering, het plasticafval in de oceaan en de vervuiling van de aarde. Door interactieve kunstinstallaties met visualisaties en kinetische bewegingen komt het werk tot leven. 

 

Deze, en vele andere tentoonstellingen, zijn te bewonderen in het NXT Museum. Bekijk voor de actuele wisseltentoonstelling de website

In Rotterdam vind je alle historische Rotterdamse trams onder één dak, bij Stichting RoMeO. Het museum zelf is een aantal keer verplaatst, maar is nu helemaal geopend voor bezoekers die alles willen weten over de Rotterdamse trams.

Geschiedenis 

Het Tram Museum Rotterdam was tot 2010 gevestigd op de plek waar in 1904 de tramremise Delfshaven was gebouwd. Een tramremise is een ruimte waar trams, en soms ook bussen, in de nacht worden gestald wanneer ze niet in gebruik zijn. Begin jaren tachtig besloot de gemeente deze remise te slopen om daar woningen en winkels te bouwen. De Tramweg Stichting Rotterdam heeft zich ingezet om een deel van de remise te bewaren. Hun inzet werd beloond en een deel van remise kon worden bewaard in een kleinschalig trammuseum. 

Uiteindelijk moest ook dit laatste deel van remise Delfshaven een vaste bestemming krijgen. Samen met een aantal historische voertuigen is het overgebracht naar remise Hillegersberg. Hier staan alle historische Rotterdamse trams nu onder één dak samen. 

Lijn 15

Vanuit het museum kan je een stadsrondrit doen door Rotterdam met de negentig jaar oude Rotterdamse Vierassers. In deze rit rijd je in ongeveer zeventig minuten langs alle bezienswaardigheden van Rotterdam. Voor de actuele vertrektijden van de tram, zie de website van het museum.

In Noord-Limburg vind je het pittoreske dorpje Arcen met het mooiste bloemen- en plantenpark van Limburg: Kasteeltuinen Arcen. Beleef de historie op de buitenplaats van een zeventiende-eeuws kasteel en laat je zintuigen prikkelen in de unieke tuinen.

Geschiedenis

Kasteel Arcen is een statig buitenhuis dat in 1653 is gebouwd door Marcelis van Gelder. Deze heer van Arcen bouwde dit op de plek waar het voormalige kasteel Nije Huys in 1646 werd verwoest. Zijn kleinzoon bouwde aan het begin van de achttiende-eeuw het huidige hoofdgebouw. Het hoofdgebouw is oorspronkelijk, op de Franse manier, gebouwd met twee vooruitspringende zijvleugels. Helaas is één van de zijvleugels aan de noordzijde gesloopt nadat deze was verwoest door een brand. Op het terrein van het kasteel zijn ook twee oude doolhoven gevonden. Volgens archeologen dateren deze van vóór 1805. Zij stellen dat dit, tot dusver bekend, de oudste doolhoven van Nederland zijn.

Kasteeltuinen

Door de tuinen van dit indrukwekkende kasteel kan je een wandeling maken langs de vele vijvers en watervallen. Door de tuin heen zijn meer dan achtduizend rozenstruiken te vinden. Je reuk zal geprikkeld worden door bloemige geur. 

In de subtropische kas ‘Casa Varde’ vind je tropische planten zoals palmen en cactussen. De thema tuinen zorgen ervoor dat je jezelf even waant in Zuidoost-Azië, Italië of Japan. In elke tuin beleef je dus een andere ervaring. 

Voor jong en oud!

Voor zowel jong als oud is er genoeg te beleven in de Kasteeltuinen van Arcen. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht door de tuin of een poging wagen op de midgetgolfbaan. Daarnaast zijn er gedurende het seizoen ook regelmatig extra activiteiten. Weten welke activiteiten er op dit moment zijn? Kijk dan op de website van Kasteeltuinen Arcen.

In Museum Scheldewerf in Vlissingen beleef je de indrukwekkende geschiedenis van de scheepvaart. Honderd jaar geleden werd de zogeheten verbandkamer gebouwd op de werf. Hier werden de werklui behandeld voor wonden die zij opliepen tijdens hun werk.

Inmiddels is de verbandkamer omgetoverd tot museum waarbij je alles te weten komt over het verleden van de Scheldewerf. Tal van schepen zijn gebouwd op de werf die vervolgens de hele wereld over zijn gevaren. Deze bouw zorgde voor veel werkgelegenheid voor de inwoners van Vlissingen en omstreken. Veel gidsen van het museum hebben zelf ook een verleden met de Schelde en kunnen je alles vertellen over de belangrijke techniek die komt kijken bij het bouwen van een schip. De veertig meter hoge torenkraan geeft een imposant beeld op de werf.

Voor kinderen zijn er in het museum diverse activiteiten te beleven. Zij kunnen onder andere een fotospeurtocht doen of een ontbijtbordje omtoveren tot hun eigen ‘Delfts blauw’. De collectie Delfts blauw keramiek en maritieme schilderkunst in het museum zal hen vast genoeg inspiratie geven voor hun eigen kunstwerk.

Scheldewerf vormde een grote industrie wat zich midden in de stad bevond. De invloedrijke geschiedenis van de werf blijft dankzij het museum behouden voor toekomstige generaties.

MuseumTV heeft een bezoek gebracht aan de werf en hier een mini-docu van gemaakt. Bekijk hier de trailer of bekijk de hele mini-docu op de tentoonstellingspagina.

Het OosterscheldeMuseum in Yerseke vertelt het verhaal van de geschiedenis van het Oosterscheldegebied. De Oosterschelde is een estuarium, een brede riviermonding waar de zee en het getij invloed hebben. Een aantal eeuwen geleden was dit een smallere rivier.

Het leven van de bewoners van het gebied werd lange tijd bepaald door de invloed van het water. De Zeeuwen hebben hier echt mee moeten leren leven. In het OosterscheldeMuseum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Zeeland, met haar verdronken dorpen in Zuid-Beveland, en aan schaal- en schelpdieren, de visserij is namelijk erg belangrijk voor de inwoners van het Oosterscheldegebied.

Geschiedenis 

In 1530 was er een stormvloed in Zuid-Beveland. Tegenwoordig beschikt heel Nederland over prachtige dijken, maar destijds waren er slechts een aantal verhogingen van klei en liep het land dus snel onder. Er zijn meer dan 18 dorpen verdronken, dit proces kon soms wel een jaar duren. Ter illustratie; sinds 1532 is het hele stuk tussen Yerseke en Bergen op Zoom onderwater.

Gebouw 

Sinds 1995 is het OosterscheldeMuseum gevestigd in het voormalige stadhuis van Yerseke. Het gebouw is een monument en is afkomstig uit 1914.

 

MuseumTV heeft een mini-docu gemaakt over het OosterscheldeMuseum. Bekijk de onderstaande trailer of de hele video op de website

Het Utrechts Archief waarborgt het verleden van Utrecht. Door middel van intrigerende tentoonstellingen en spannende activiteiten ontdek je de geschiedenis van de stad in het hart van ons land.

Het Utrechts Archief is een archiefinstelling in de Nederlandse stad Utrecht. Het beheert de rijkste collectie over de geschiedenis van stad en provincie Utrecht. Met ruim 30 kilometer archieven, beelddocumenten en 73.000 publicaties vormt het archief een kenniscentrum voor de historie van Utrecht.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.