Woensdrecht is al 70 jaar een begrip in de vliegtuigwereld.

Aangelegd als civiel vliegveld, kreeg het in de 2e wereldoorlog na bezetting door de Duitsers een militaire rol die door de geallieerden werd voortgezet. Na de oorlog nam de Koninklijke Luchtmacht het vliegveld over. Vanaf 1955 kwam hier ook de luchtvaartindustriële ontwikkeling op gang toen Aviolanda zich in Woensdrecht vestigde, naderhand gevolgd door onder andere Fokker.

De stichting Luchtvaart Erfgoed Woensdrecht, heeft het erfgoed van deze historie bijeengebracht in het museum ‘Wings over Woensdrecht’.

Te zien

Zie hoe het vliegveld er uitzag rond de 2e Wereld Oorlog, de Duitse bezetting, de periode ’44-’45 toen het eerste Nederlandse squadron op Woensdrecht was gestationeerd, het demonstratieteam van de Luchtmacht: Whisky Four.

Verder kan je zien hoe Fokker zich in ’53 vestigt op het vliegveld. De uitbreiding die daarna volgt. De vliegtuigen die hier gerepareerd en gereviseerd werden (maar ook in het buitenland, na crashes), de documentatie en het materiaal dat men daarvoor gebruikte. Ook ELMO dat al decennia lang kabelbomen bouwt voor vliegtuigen. Ze laten je zien hoe dat in zijn werk gaat.

De collectie

De collectie bestaat uit tastbare herinneringen aan de mensen en de vliegtuigindustrie op Woensdrecht. Tastbaar, zoals originele vliegtuigonderdelen, gereedschap, speciale instrumenten, modellen en documenten. Aangevuld met foto’s en (soms heel) persoonlijke herinneringen. Je kan beleven wat dit vliegveld en haar activiteiten voor de mensen rondom Woensdrecht hebben betekend.

Museum Hoge Woerd is een unieke beleving. Eigenlijk is het gehele Castellum Hoge Woerd, de eigentijdse herbouw van het Romeinse fort dat hier ooit stond, een museumstuk. Vlieg mee over het castellum en ontdek de verschillende onderdelen van het museum.

Hét archeologiemuseum van Utrecht

Het museum neemt je mee langs de geschiedenis en schatten van Castellum Hoge Woerd, een eigentijdse herbouw van het Romeinse fort dat enkele eeuwen geleden op deze exacte locatie heeft bestaan. Het kroonjuweel van het museum is het schip De Meern 1 met zijn unieke inventaris: het is de meest complete vondst van een Romeins binnenvaart­schip in Noordwest-Europa. Verder maak je in het museum een tijdreis langs 3000 jaar wonen en werken in het hart van ons land, waar je de mooiste archeologische vondsten en verhalen van 25 jaar opgravingen in Leidsche Rijn terugvindt.

Maar het meest spectaculaire museumstuk is misschien wel het Castellum zelf. Nergens in Nederland kun je lopen op de wallen van een Romeins fort. Ook krijg je op geen enkele andere plaats zo een compleet beeld van een garnizoens­stadje aan de Limes, de voormalige Romeinse grens. Het fort is gebouwd op een archeologisch monument van ca. 10 hectare groot en tot op de dag van vandaag bevindt zich hier nog een schat aan authentieke archeologische resten in de grond.

Interactieve tijdvensters en moderne visualisaties helpen jong en oud de havenwerken, het kampdorp, het badhuis en de grafvelden te ontdekken. Dit alles maakt Castellum Hoge Woerd tot een parel van de Limes, die onlangs bij UNESCO is voorgedragen als Werelderfgoed.

Dit alles maakt van Museum Hoge Woerd, gelegen in het hart van het land, hét archeologiemuseum van Utrecht.

DOMunder is de prijswinnende historische attractie onder het Domplein in Utrecht voor jong en oud. Van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot aan het herbeleven van de storm van 1674, DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa.

Anders dan bij de meeste musea was er bij Musiom aanvankelijk  geen sprake van een museumcollectie. De huidige collectie is samengebracht door de deelnemende kunstenaars (of hun erfgenamen) en particuliere schenkingen. De getoonde kunst  bestaat uit schilderijen en beelden in uiteenlopende stijlen; zowel abstract als figuratief.
Er is altijd een ruime selectie uit de museumcollectie te zien. En ieder jaar worden er drie thema-exposities georganiseerd.

Er zijn ook kunstwerken te koop in de galerie. Zo kun je dus bijzondere kunst en een stukje Musiom in huis halen.

Start van Musiom

Het idee voor Musiom werd geboren in september 2017, toen kunstenaar Hans van Horck en ondernemer Herold Boertjens elkaar spraken op een terras in Amersfoort. Inmiddels is het een officieel geregistreerd particulier museum zonder winstoogmerk en zonder overheidssteun.

De naam Musiom

De negen muzen waren in de Griekse mythologie de godinnen van kunst en wetenschap en stelden de inspiratie voor. Het begrip muze, dat tegenwoordig voornamelijk wordt gebruikt in de betekenis van inspiratiebron, is hiervan afgeleid. Musiom is de Oud-Latijnse vertaling van Muzen. Vanwege deze betekenis is het Musiom vernoemd naar deze Griekse mythologie.

Musiom heeft in korte tijd veel naamsbekendheid verworven bij kunst en museum minnend Nederland. Bezoekers uit het hele land weten de weg inmiddels te vinden en veel bezoekers komen geregeld terug voor de wisselende exposities. Kortom, een heerlijke plek om inspiratie op te doen.

De rijke historie van het pittoreske Oudeschans krijgt in het Vestingmuseum nieuwe glans.
In het museum worden, behalve Oudeschans, ook de omliggende schansen aan beide zijden van de grens (Grensland-Schansenland) belicht. Het is immers het gebied waar de 80-jarige oorlog met Spanje in 1568 begon. De boeiende geschiedenis met veel oorlogsgeweld komt tot leven door de honderden gebruiksvoorwerpen, die tijdens archeologische opgravingen in de vesting zijn gevonden.
Naast de rijkversierde aardewerken en glazen huishoudelijke voorwerpen, zijn er tientallen compleet bewaarde schoenen en muilen in de vitrines te zien. Ook militaire bodemvondsten, zoals wapens en kanonkogels kunt u er vinden. U krijgt in het museum een goed beeld van hoe men in de 17e en 18e eeuw in een vesting leefde en werkte.
Verder vindt men in het museum informatiepanelen en is er een dvd presentatie in het Nederlands en in het Duits.
Regelmatig zijn er speciale exposities in het museum te zien.

Natuurdiorama Holterberg is één van de oudste en bekendste natuurmusea van Nederland.Het museum is vermaard om zijn levensgrote diorama’s, die de bezoeker meevoeren van de Sallandse Heuvelrug naar de Wadden, de Veluwe en zelfs naar de Zwitserse Alpen.Natuurdiorama Holterberg heeft één van de grootste collecties Europese diersoorten, van de grootste zangvogel van Nederland tot de enige Europese aap.

Meer dan 1000 dieren

Natuurmuseum Holterberg beschikt over een schitterende collectie van meer dan 1000 dieren. Natuurlijk zijn alle dieren te zien die in de omgeving van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug voorkomen. Maar de collectie gaat veel verder. Alle zoogdieren in Europa zijn vertegenwoordigd. De collectie vogels is bij liefhebbers vermaard.

Unieke ligging

De unieke ligging op de Sallandse Heuvelrug maakt Natuurdiorama Holterberg een perfecte startplek of een fantastische tussenstop bij het verkennen van dit unieke natuurgebied. In het museum bevindt zich een informatiepunt van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Ook is er een informatiepunt voor toeristische informatie. En vanuit het museum vertrekken diverse wandel- en fietstochten.

Kids

Bij het museum hoort ook het Bos van Daantje Das, een echt bos waar kinderen allerlei spannende opdrachten kunnen doen. In dit speelbos op de Sallandse Heuvelrug kunnen ze ook heerlijk ravotten, hutten bouwen en picknicken. Voor de allerkleinsten zijn er leuke natuurlijke speelelementen zoals een schommel en een spannend doolhof.

 

In het Stadsmuseum Groenlo staat de 80-jarige oorlog centraal. Deze oorlog heeft een grote invloed gehad op onze vestingstad Grol. Meerdere belegeringen en de daarop volgende versterkingen van de vestingwerken veranderden Grol in één van de sterkste vestingsteden van de 17e eeuwse Nederlanden. Niet voor niets werd er in die tijd dan ook met ontzag gesproken over ’die starcke stadt Grol’.

Nederlandse onafhankelijkheidssrijd

Een informatieve film met spectaculaire gevechtsscènes geeft in het kort een overzicht van de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd tegen het Spaanse bestuur. In de vaderlandse geschiedenis gaat de aandacht voornamelijk uit naar de strijd in Holland, maar ook in Oost Nederland is hard en intensief gevochten. Toen in de Westelijke Nederlanden de Gouden Eeuw begon, werd hier nog volop strijd geleverd. Een strijd die ook religieus (protestant versus katholiek) gedreven was. De rol die Grol hierin heeft gespeeld wordt in het Stadsmuseum op indrukwekkende wijze duidelijk gemaakt. De manier waarop prins Maurits en later diens halfbroer Fredrik Hendrik de oorlogsvoering in die tijd moderniseerden, komt uitgebreid aan bod.

Nieuwe vormen van belegering en strijd

De introductie van een circumvallatielinie en andere nieuwe vormen van belegering en strijd zorgden voor grote stappen voorwaarts in de oorlogsvoering in de 17e eeuw. De circumvallatielinie die de stad op een afstand van zo’n 2 tot 2,5 kilometer omsloot diende naast omsingeling en insluiting van Grol tevens als verdedigingslinie tegen een eventuele Spaanse ontzettingsmacht. Ook de ontwikkelingen in de vestingbouw destijds worden helder zichtbaar gemaakt. Het museum beschikt over een maquette van de vestingstad anno 1627, schilderijen, historische wapens, penningen, boeken en talloze andere objecten die samen een levendig beeld geven van de gebeurtenissen in deze roerige tijd.

 Geniet na afloop van een heerlijk kopje koffie in het museumcafé.

De Stadsboerderij brengt mensen samen rond de geschiedenis van Groenlo.

Het museum Stadsboerderij Grolle in de Notenboomstraat in het centrum van Groenlo, dateert van 1623. Het is een zeer gaaf voorbeeld van een vroeg 17e-eeuwse stadsboerderij. Daarnaast is het de enige 17e-eeuwse stadsboerderij in Groenlo en verre omgeving. Hoewel de toog uit 1623 afkomstig is uit een ander pand, is het geheel een zeer fraai en historisch belangwekkend gebouw. De boerderij vormt een deel van de identiteit van de stad en zijn bewoners.

In het museum kunt u o. a. een ‘mooie kamer’ zien, een woonkeuken met bedstee, een grote schouw, een weefkamer met 17-eeuws weefgetouw en diverse oude boerenwerktuigen en gereedschappen.

De Stichting Stadsboerderij Grolle organiseert rondleidingen, exposities en andere activiteiten in het historische gebouw. Daardoor is de Stadsboerderij een levend onderdeel van het culturele palet van de oude stad Groenlo.

In de potstal is een theeschenkerij ingericht, hier kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie, thee of fris, eventueel in combinatie met een kontenklopper, de specialiteit van het huis.

Gravensteen, de naam zegt het eigenlijk al, is het voormalige stenen huis van de graaf van Holland , Zeeland en West-Friesland. Het is het oude administratieve, bestuurlijke centrum van Zeeland oostelijk van de Schelde. Tevens is het de oudste gevangenis van de provincie Zeeland, waarvan de sporen nu nog duidelijk zichtbaar zijn.

De eerste stenen van het huidige Gravensteen zijn al gelegd in 1358. Het gebouw raakt in de 165 jaar die volgen dusdanig in verval dat er in 1524 wordt besloten tot nieuwbouw. Het pand kent nu nog de oorspronkelijke contouren van deze nieuwbouw, maar is door de jaren heen geheel veranderd door de wijziging van functie.

De gevangenen, die hier onder weinig luxe omstandigheden maar wel met hun mes (om te eten) werden opgesloten, hebben de meeste sporen achtergelaten. De gijzelkamer geeft een treffend beeld hoe dat moet zijn geweest. In de eikenhouten wanden en deuren zijn verschillende afbeeldingen en teksten gekerfd, waarvan de oudst teruggevonden dateert uit 1577.

Bekendere gevangenen die hier zaten opgesloten zijn de Duinkerker Kapers en Jan Machielse van der Made, alias Jan Rap (zonder maat!). Tot 1923 bleef het gebouw in gebruik als huis van bewaring. Bij de bevrijding in 1945 hebben de laatste personen er opgesloten gezeten.

Museum Zaanse Tijd

Museum Zaanse Tijd bevindt zich in het pittoreske Zaandam geeft een inkijkje in de geschiedenis van de Zaanse klokkenindustrie. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de Zaanstreek, het ambacht van klokkenmaker, het ontstaan van de Hollandse welvaart of de betekenis van tijd? Dan is dit museum zeker het bezoeken waard!

De prachtige Hollandse uurwerken worden in een authentieke setting tentoongesteld, namelijk in een 17e-eeuwse ondernemerspand op de Zaanse Schans. Het museum is hier gevestigd sinds 1976.

Belangrijke rol

De chronologische tijd: iets wat we tegenwoordig niet meer weg kunnen denken uit ons dagelijks leven. Museum Zaanse Tijd laat zien wat voor belangrijke rol de Zaan hierin gespeeld heeft. Bekijk de uurwerken van dichtbij en ontdek het verhaal van het eerste industriegebied ter wereld. 

Kinderen

Ook voor kinderen is het museum erg leuk. Bekijk een origineel torenuurwerk van dichtbij, ontdek hoe het tandwielstelsel, de raderen en de mechanieken werken en kom erachter wat deze klokken met de Zaanse molens te maken hebben.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.