Verborgen in het groen van de Utrechtse Heuvelrug, aan de westelijke oever van de Angstel, vind je Kasteel Loenersloot. Willen we terug naar de oorsprong van dit kasteel dan moeten we ons verplaatsen naar het jaar 1258. In dat jaar wordt het Loenersloot Kasteel voor het eerst genoemd.  

Drie dingen die je moet weten over Kasteel Loenersloot


Het unieke gezicht van het ‘mooiste, onbekende kasteel van Nederland’

De kans is aanwezig dat je nog nooit van Kasteel Loenersloot hebt gehoord. Het kasteel ligt namelijk enigszins verscholen in het Utrechtse landschap. Desondanks bevindt het zich onder de rook van Amsterdam en verdient het kasteel meer aandacht door zijn unieke karakter. Zo is het interieur een drietal zeldzame, gedecoreerde behangsels rijk waarvan er in heel Nederland nog slechts 140 te zien zijn. Dit type behangsels was destijds erg populair onder de gegoede burgerij. De exemplaren die je in het Loenersloot Kasteel nog kunt bewonderen, zijn afkomstig uit Haarlem. 

Een adellijke familie met vraagtekens

Het kasteel is in zijn lange geschiedenis bewoond door meerdere adellijke families. De laatste familie die zich bewoner van het Loenersloot Kasteel mocht noemen was de familie Martini Buys. Er was echter één probleem: zij waren niet van adel. Om dit feit te verbloemen is een lid van de familie, Bernard Martini Buys, aan het werk geslagen. Hij verzon een complete stamboom die moest uitwijzen dat de familie weldegelijk van adel was. Deze stamboom is nog steeds in het kasteel te zien. Toen deze zaak voorkwam bij de Hoge Raad van de Adel faalde familie Martini Buys echter jammerlijk. De koning gaf de familie echter het voordeel van de twijfel, daar hij gebaat was bij het benoemen van genoeg adellijke families. 

Praktische informatie over het kasteel

Ben je in de provincie Utrecht en wil je Kasteel Loenersloot bezoeken, dan is het goed om te weten dat het kasteel enkel geopend is van april tot en met oktober. Iedere vrijdag en zaterdag is het mogelijk om in kleine groepjes om 11.30 en 13.30 uur een rondleiding te krijgen. Het is noodzakelijk om van te voren per e-mail te reserveren. 

Voor meer informatie over Kasteel Loenersloot bezoek je de website van Utrechts Landschap. Om alvast een impressie te krijgen van het kasteel, bekijk je onze korte documentaire. Wil je een bezoek aan het kasteel combineren met een andere, culturele activiteit in Utrecht? Bekijk dan hier een overzicht van naburige musea en/of kastelen. 

Huis Midwoud is een voormalig raadhuis en dorpsschool in het dorpje Midwoud. Tegenwoordig wordt dit pand echter gebruikt ter huisvesting van een uniek pianomuseum.

Piano’s uit de vitrinekast

In Huis Midwoud zijn er wisselende tentoonstellingen van verschillende piano’s en pianomakers te zien. Vaak kun je deze piano’s en hun unieke klanken echter enkel bewonderen achter het glas. Gelukkig is dat niet het geval voor de collectie van Huis Midwoud. Zo kun je er bijvoorbeeld een pianoconcert bijwonen. Daarnaast vinden er ook regelmatig filmavonden plaats. Hier wordt dan een stomme film getoond, welke begeleid wordt door live muziek.

Bekijk de korte film van Huis Midwoud en ervaar de pianoklanken

In plaats van enkel kijken naar piano’s kun je bij Huis Midwoud dus daadwerkelijk de diversiteit van piano’s ervaren. Het wordt dan ook wel een pianoklank museum genoemd. Bekijk en beluister de diverse Geelvinck en Blüthner piano’s. Ieder uniek en gebouwd door de meest gerenommeerde pianobouwers.

Algemene informatie over Huis Midwoud

Op deze pagina vindt je algemene informatie over Huis Midwoud, variërend van openingstijden tot aan contactgegevens. Voor meer actueel nieuws kun je een kijkje nemen op de website van Yvo Verschoor, de eigenaar van Huis Midwoud.

Kaatsmuseum, ofwel Keatsmuseum

In het Kaatsmuseum Franeker kun je de oude balsport als levendig ervaren. Zo kun je in het Keatsmuseum, Fries voor het Kaatsmuseum, zien hoe het spel vanuit Frankrijk naar Friesland is getrokken en wat de spelregels zijn. Daarnaast zijn er verschillende kaatsattributen te bewonderen. Wil je het spel ook zelf spelen? Zelfs dat is mogelijk! Je kunt namelijk gewoon een kaatsclinic volgen waarin je het spel leert spelen! De vrijwilligers van het museum staan overigens graag voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden!

Openingstijden Kaatsmuseum

Het Kaatsmuseum, of Keatsmuseum, is op verschillende dagen te bezoeken. Op deze pagina vind je algemene informatie over het museum. Zo zie je waar het Keatsmuseum zich bevindt, wat de openingstijden zijn en wat de toegangsprijzen zijn. Wil je de website van het Kaatsmuseum zelf bezoeken? Die vind je hier.

Bij de Afsluitdijk Wadden Center leer je de geschiedenis van de wateren van Nederland kennen. De bouw van de Afsluitdijk staat hierin centraal. Daarnaast wordt er getoond hoe de klimaatverandering en stijgende zeespiegel een rol spelen in innovaties die gedaan worden bij de Afsluitdijk.

Interactief – leuk voor jong en oud

Het Wadden Center is een interactief museum, waardoor het leuk is voor jong en oud. Kinderen worden op een leuke manier meegenomen door de ontwikkelingen rondom de Afsluitdijk. Ze kunnen onder andere een speurtocht doen en hun eigen vis tot leven brengen in het aquarium. Ook is er een vliegervaring, een korte film die je de omgeving van de Afsluitdijk toont. Neem lekker plaats in de bioscoopstoelen, of plof neer in een zitzak en laat je verrassen!

Openingstijden en algemene info

Alle algemene informatie van het Wadden Center vind je op deze pagina. In de linker witte balk kun je bijvoorbeeld lezen wat de openingstijden zijn. Ook het adres en eventuele contactgegevens staan daar genoemd. Ben je benieuwd naar de huidige tentoonstellingen die te zien zijn in het museum? Neem dan zeker een kijkje op de website van het Wadden Center.

Bij het Limburgs Schutterij Museum staat de schutterij als Limburgs cultureel erfgoed centraal. Een bezoek aan dit museum geeft je meer informatie over de oprichting van schutterijen in Limburg. Daarnaast bevindt het museum zich in een eredienst onttrokken kerk, welke ook zeker een bezoekje waard is.

De collectie van het museum

De collectie van het Schutterij Museum bestaat uit diverse uniformen die terugkomen in de schutterijen. Je kan ze hier van dichtbij bekijken en kijken welke accessoires de uniformen compleet maken. Ook zijn er diverse vlaggen, vaandels en wapens te zien die onderdeel uitmaken van de schutterijen. Je krijgt dus een volledig beeld over de schutterijen in Limburg.

Algemene informatie over het Limburgs Schutterij Museum: adres en openingstijden

Alle algemene informatie over het Limburgs Schutterij Museum vind je terug op in de linker, witte balk op deze pagina. Zo vind je hier de openingstijden van het museum en het adres. Breng een bezoekje aan de website van het Limburgs Schutterij Museum voor meer informatie of om contact met hen op te nemen.

Bij Escher in het Paleis kan je de bekendste werken uit het oeuvre van M.C. Escher (1898-1971) bekijken. En, dat niet op zo maar een plek! De prenten hangen namelijk in het voormalige winterpaleis van wijlen prinses Emma, de moeder van Wilhelmina. Het Paleis wordt nu niet meer bewoond door Koninklijke leden. Wel staat het Haagse Paleis Lange Voorhout nog centraal tijdens Prinsjesdag, waar de Koninklijke familie langsheen rijdt voordat zij de Troonrede voorlezen.

 

Escher en zijn werk

Het werk van Escher is te bezichtigen in het Paleis, in Den Haag. Ook zijn topstukken, zoals de litho Relativiteit, vind je terug in deze collectie. Escher werd bekend door zijn prenten en houtsnedes. Dit zijn overigens niet de enige kunstwerken die je er kan bezichtigen. Bij Escher in het Paleis wordt bijna alle grafische kunst van Escher tentoon gesteld. Zo zie je ook werken uit zijn eerdere carrière, Italiaanse landschappen, stillevens en diverse studietekeningen.

Escher in het Paleis in Den Haag biedt ook een interactieve tentoonstelling. Hierin wordt je meegenomen in de denkwijze van Escher. Je kan op deze manier met jouw eigen ogen zien hoe Escher gebruik maakte van abstracte constructies of een onwerkelijke realiteit.

 

Museum Escher in het Paleis Den Haag bereiken

Het Escher museum is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Vanaf het centraal station van Den Haag of station Den Haag Hollands Spoor gaan er verschillende trams richting het museum. Ook met de auto kunt u het museum bereiken. U kunt uw auto nabij het museum parkeren in parkeergarage Museumkwartier.

Informatie over huidige tentoonstellingen vind je terug op de website van het Escher Museum. Meer algemene informatie over uw bezoek aan het museum vind je links in de witte balk.

In het Limburgse Simpelveld vind je Museum de Schat van Simpelveld. Het museum is gevestigd in een kloostergebouw, Huize Loreto. De Zusters van het Arme Kind Jezus namen hun intrek in dit gebouw nadat zij vertrokken uit Duitsland. Vanuit Simpelveld werd de kloostergemeenschap van de Zusters georganiseerd, verspreid en bestuurd.

Het museum met de schatten van de Zusters

In 2012 vertrekken de Zusters van het Arme Kind Jezus uit Simpelveld en verhuizen terug naar Aken. Zes jaar later wordt Museum de Schat van Simpelveld geopend. Het museum bevindt zich in het kloostergebouw waar de Zusters verbleven. Hierdoor krijg je een uniek inkijkje in deze gesloten kloostergemeenschap. Zo leer je bijvoorbeeld oprichtster Clara Fey kennen. Je kan in het museum zelfs haar kamer bezoeken. Ook de stoel waar zij in overlijdt, is nog te zien in Museum de Schat van Simpelveld.

De handgemaakte paramenten in Museum de Schat van Simpelveld

Naast dat de Zusters zorg droegen voor kinderen afkomstig uit minder welgestelde gezinnen, beschikten zij ook over een pensionaat en school. Om dit te kunnen bekostigen, waren de Zusters afhankelijk van diverse inkomsten. De grootste inkomstenbron ontstaat per toeval als een Zuster beslist om handgeborduurde paramenten te maken. Deze worden uiteindelijk ook gemaakt en verkocht voor andere parochies.

Ook zo benieuwd naar wat voor bijzondere schatten jij kan vinden in Simpelveld? Onze mini-documentaire over Museum de Schat van Simpelveld geeft jou alvast een uniek inkijkje. Meer algemene informatie vind je overigens ook op de website van het museum.

Wie Eindhoven zegt, zegt Philips en andersom. Midden in Eindhoven, op de plek waar Gerard Philips in 1891 zijn eerste gloeilampen produceerde, staat het Philips Museum. Hier wordt het verhaal verteld over de Brabantse stad, ondertussen behorend tot de grootste van Nederland, en groot werd door het concern bekend van zijn gloeilampen. Het museum loopt chronologisch door de geschiedenis van het bedrijf en begint aan het eind van de 19e eeuw in een slecht verlichte ruimte, omdat het gebruik van kaarslicht toentertijd nog gangbaar was.

Een rijke geschiedenis

Je ziet hoe Philips zichzelf telkens opnieuw uitvindt en met innovatieve technologie een belangrijke rol speelt bij maatschappelijke veranderingen. Frederik Philips, koopman uit Zaltbommel, zorgde voor startkapitaal voor zijn zoon Gerard om een gloeilampenfabriek te stichten in Eindhoven. Nu zien we die geschiedenis terug in het museum met: de gloeilamp, de tl-lamp, de natriumlamp, de spaarlamp en de ledlamp. Ook de tak van de consumentenelektronica komt aan bod, zoals de radio, televisie, scheerapparaat en diverse keukenapparatuur. Ook de initiatieven van Philips in de radio- en televisiebranche worden belicht. Daarnaast wordt de geschiedenis verteld van bedrijfsleider Jan Zwartendijk, die vanuit Litouwen duizenden Joden heeft helpen vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor het volk

Philips heeft zich innovatief getoond, eerst met elektrisch licht, later bij radio, televisie en de komst van het digitale tijdperk. Op dit moment bevindt Philips zich in de voorhoede van grote omwentelingen in de gezondheidszorg. Altijd met als doel: het leven van mensen verbeteren. Ook de nauwe banden met de Eindhovense voetbalclub PSV zijn goed terug te zien. Het Philips Museum is voor voor jong en oud, van technicus tot sportfanaat.

Dagje uit

Het Philips Museum bevindt zich in het centrum van Eindhoven op loopafstand van verschillende eet- en drinketablisementen. Een aanrader is een bezoek aan Strijp-S, waar in oude fabriekspanden ruimte is gemaakt voor het stadsleven.

Wil je meer weten over het museum? Bezoek dan gauw de website.

Hij is de schilder van de Sterrennacht, Het gele huis en de Zonnebloemen, afijn, Vincent van Gogh. Na vele omzwervingen door Nederland en Frankrijk woonde de kunstenaar drie jaar (1883 – 1885) in het Brabantse Nuenen en maakte daar een kwart van al zijn werken. Dit stukje cultureel erfgoed is vastgelegd in Museum Vincentre.

De vaste expositie vertelt het verhaal van twee personages: Vincent van Gogh en Nuenen. Beide karakters worden ontrafeld en er ontstaat een haat-liefdeverhouding. Steeds wordt de bezoeker verder meegenomen in dit verhaal.

Vincent en intimi

Hier komen zijn werken tot leven. Op moderne wijze word je door het oude Nuenen van deze schilder geleid. Luister naar verhalen van inwoners van toen en hun beleving over Vincent. Ervaar het Nuenen van vroeger en zie wandelend door het Vincentre hoe Van Goghs beroemde kleurenpalet is ontstaan. Ook maak je kennis met de intimi van Vincent, bijvoorbeeld zijn goede vriend Anthon van Rappard. Hij was eveneens schilder en vond in Vincent zijn gelijke.

Hardheid van het bestaan

Volledig in lijn met de andere grote meesters uit zijn tijd werd Vincent geraakt door de hardheid van het bestaan en besloot hij de gewone mens in beeld te brengen. Vanuit deze voorliefde voor de mens en zijn harde werk raakte hij geïnspireerd door de wevers en hun werkomstandigheden, een veel voorkomend beroep in het Brabantse dorp. Hij maakte een serie van maar liefst dertig werken variërend van de wever tot de werking van het weefgetouw. Beleef verder in de theaterzaal hoe het schilderij ‘De Aardappeleters’ tot leven komt en proef van de thematiek die Van Gogh terug liet komen in zijn schilderkunst.

Dagje uit

Het museum is gevestigd in een 18e-eeuws pand dat ten tijde van Vincents periode in Nuenen dienst deed als stadhuis. Naast een bezoek aan het museum is er in het dorp veel meer te ontdekken over het leven van Vincent. Boek via de website van Vincentre bijvoorbeeld een gids die je mee kan nemen door de 19e-eeuwse geschiedenis van deze grootmeester.

Voor een van de oudste botanische tuinen van de wereld hoef je niet in het vliegtuig te stappen naar een verre bestemming. Wij beschikken in ons land namelijk zelf over zo’n historische tuin, midden in Amsterdam.

Geschiedenis

De tuin is opgericht in 1638 door het Amsterdamse bestuur. De plek, waar artsen en apothekers werden opgeleid, werd ‘Hortus Medicus’ genoemd. Een aantal bouwwerken van de hortus, zoals de Oranjerie en de ingang met toegangspoort, zijn beschermd als rijksmonument. 

Even leek het erop dat de botanische tuin omgetoverd zou worden tot een dierentuin. Koning Lodewijk Napoleon bedacht hiervoor een plan, maar dat verdween na een jaar weer in de la door zijn vertrek. Tijdens dat jaar gebruikte hij de Oranjerie als verblijfplaats voor zijn eigen collectie dieren. Bijna dertig jaar na zijn vertrek werd eindelijk een dierentuin in Amsterdam opgericht: Artis.

Collectie

In tegenstelling tot vele andere musea leeft in De Hortus de collectie echt. Meer dan vierduizend verschillende plantensoorten hebben hun onderdak gevonden in de tuin en kassen van het museum. Door de zeven verschillende klimaten kan het museum plantensoorten vanuit verschillende windstreken huisvesten. Een van de meest bijzonderste planten in de tuin is de Victoria waterlelie. De bloem van deze lelie vouwt tijdens de schemering open en bloeit slechts twee nachten. 

De tuin van De Hortus is verder aangekleed met een vijver, vlinderkas en kruidentuin met geneeskrachtige planten. In de monumentale Oranjerie vind je het Hortuscafé.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.