Het voormalige Doe Museum, ooit een bruisende ontmoetingsplek voor zowel jong en oud, kenmerkte zich door interactieve tentoonstellingen die zowel kinderen als volwassenen inspireerden. Binnen de muren van dit museum konden bezoekers niet alleen genieten van kunstige exposities, maar waren er ook talloze ruimtes waar creativiteit vrij spel kreeg. Het gebouw, gelegen in het schilderachtige Veendam, bood een eigentijdse ambiance met houten galerijen, glazen loopbruggen en een gezellig binnen- en buitenterras.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Doe Museum Veendam

witregel

Handen uit de mouwen

Het Doe Museum, ooit een broedplaats van inspiratie, bood talloze doe-activiteiten. Bezoekers werden aangemoedigd om hun innerlijke kunstenaar te laten ontwaken, of het nu ging om het bouwen van meesterwerken met Lego, boetseren met klei, schilderen in het atelier of deelnemen aan een van de vijf speurtochten. Zelfstandig of met begeleiding kon men genieten van deze creatieve ontdekkingsreis.

Wat was er te doen?

Het Doe Museum Veendam bood niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar ook een overvloed aan speelruimte. Of je nu de voorkeur gaf aan ontspannen lezen op een van de charmante plekken, genieten van gratis wifi, of gebruikmaken van onze voedkamer en verschoonruimte voor de allerkleinsten, er was voor elk wat wils. De toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers was een prioriteit.

De laatste dag van Doe Museum Veendam

Op zondag, 14 april 2019, sloot het museum in Veendam zijn deuren voor het laatst. Op dit moment hebben we geen vaste locatie waar je ons kunt bezoeken. De herinneringen aan het Doe Museum blijven echter voortleven in de harten van degenen die ooit de magie van dit inspirerende kunstcentrum hebben ervaren.

Beleef het museum opnieuw

Voordat het museum noodgedwongen zijn deuren moest sluiten, heeft MuseumTV het museum vastgelegd. Ben je benieuwd wat er allemaal te doen was in het museum? Bekijk dan onze gratis korte documentaire.

In een authentiek schoolgebouw van rond 1845 is Museum De Burghse Schoole gevestigd. In het museum kom je alles te weten over de cultuur-historische geschiedenis van de Kop van Schouwen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum De Burghse Schoole

witregel

Het museum

Het Museum De Burghse Schoole is gevestigd in een oud schoolgebouw, hier hebben vele generaties Burghenaren onderwijs gehad. De Burghse Schoole is in 1992 geopend als museum en heeft inmiddels drie expositieruimtes. Allereerst een klaslokaal anno 1920, verder een lokaal voor diverse exposities en een lokaal ingericht met als thema de Karolingische Ringwalburg. De Ringwalburg is namelijk achter het museum gevestigd.

Vaste collectie

In het museum bestaat een van de expositieruimtes uit een klaslokaal anno 1920. Hier zijn in diverse vitrines attributen te zien die leerlingen vroeger gebruikten. Een van de unieke items zijn de houten schooltassen; pas later kwamen er stoffen schooltassen zoals wij ze nu kennen.

Ringwalburg

Al vanaf het begin van de negende eeuw voeren Vikingen vanuit de Scandinavische landen langs de kusten van West-Europa om zich te vestigen en handelscontacten te leggen. Maar dit was niet altijd een vredige bedoeling, regelmatig maakte zij zich schuldig aan plunderingen. Ook de Zeeuwse kuststreek had hiermee te maken, om zich te beschermen werden ronde vluchtburgen aangelegd. Dit worden nu Ringwalburg genoemd. Vanaf het museum is een prachtige wandeling te maken over ’t Hoge Burgh, een eeuwenoud pad dat dwars over dit archeologische landschap loopt.

In het Polderhuis Westkapelle leer je als bezoeker alles over de geschiedenis van Westkapelle. De eeuwige strijd met het water van de Noordzee achter de zeedijk, Westkapelle in de oorlog en de Slag om de Schelde en de wederopbouw daarna. Daarnaast is in het museum ook altijd een kunstexpositie te zien.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Polderhuis Westkapelle

witregel

Westkapelle in strijd met het water

In Polderhuis Westkapelle staan er twee thema’s centraal. Een van deze thema’s is de strijd tegen het water. Westkapelle levert al eeuwen een strijd met de Noordzee. In het museum kan je de kustlijn van Westkapelle zien en de ontwikkeling van Westkapelle en de natuur eromheen. Je kan ook van alles leren over de beroepen die hier bij komen kijken, zoals het werk van een dijkwerker.

Westkapelle in oorlog

In het museum vertellen inwoners van Westkapelle over de Tweede Wereldoorlog, de Slag om de Schelde een het verschrikkelijke bombardement van 1944. Herinneringen komen in het museum tot leven. Zo bekijk je bijvoorbeeld de indrukwekkende foto’s en luister met de telefoon of tablet naar filmpjes en fragmenten door middel van een QR-code. In de Noordzee zijn nog altijd restanten te vinden uit de oorlog en de Slag om de Schelde. Een aantal van die schatten is te bezichtigen in het Polderhuis.

Museumshop

Wanneer je bent uitgekeken in het museum kan je doorlopen naar de museumwinkel en terras. Hier in de museumshop kan je mooie Zeeuwse souvenirs kopen als aandenken aan je bezoek. Er zijn bijvoorbeeld diverse boeken te koop. Als bezoeker van het museum kan je ook neerstrijken in het museumcafé met bijbehorend terras. Hier kan je tevens genieten van het uitzicht op de museumtuin.

Nederland kent maar één chocolademuseum en dat is Sjakie’s Chocolade Museum. Hier ervaar je cacao en kan je chocolade proeven, ruiken, zien, voelen en beleven. Het museum neemt je mee naar de cacaoplantages in Afrika en laat je zien hoe je van bonen verandert in chocolade.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Sjakie’s Chocolade Museum

witregel

Stichting Chocolate Lovers

In 2013 wordt de Stichting Chocolate Lovers opgericht door tien vrienden. Zij openen aan de Vlasmarkt te Middelburg een chocoladewinkel met een bijbehorend chocoladeatelier waar alle chocolade handgemaakt wordt voor de verkoop. Vrijwilligers doen het werk en zorgen ervoor dat het geld dat overblijft naar een goed doel gaat. Het geld is bestemd voor kwetsbare ouderen of gezinnen met langdurig zieke kinderen.

Ontstaan van museum

Door het grote succes van de chocoladewinkel en atelier opent de stichting in 2018 de deuren van Sjakie’s Chocolade Museum. In dit museum staat het proeven en snoepen van de chocolade helemaal centraal. Ook het museum is een groot succes. In 2019 mag het museum al zijn 18.000ste bezoeker verwelkomen. In het museum kan je de chocolade beleven: je kan niet alleen proeven maar ook ruiken, zien, voelen en ervaren. Daarnaast leer je hoe je van cacaobonen de lekkerste chocolade maakt.

Een onweerstaanbare cadeauwinkel

Ben je op bezoek geweest bij het museum en het chocoladeatelier? Vergeet dan ook niet een bezoekje te brengen aan de cadeauwinkel. Eind 2019 zet de stichting een volgende stap, in 2020 opent in de winkelstraat in Middelburg een Zeeuwse Cadeauwinkel. Sjakie’s Zeeuwse Cadeauwinkel verkoopt de mooiste producten van Zeeuwse bodem. Ook deze opbrengsten gaan naar het goede doel, hiermee worden mooie momenten gerealiseerd voor langdurig zieke kinderen.

Sinds 2012 wordt in het herdenkingsmuseum Memorial 40-45 Kapelle het verhaal vertelt van Franse strijdkrachten die in Nederland – en in Zeeland in het bijzonder – tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitse troepen vochten. Daarnaast is er aandacht voor de geschiedenis en ontwikkeling van het Franse militaire Ereveld in Kapelle, waar gesneuvelde Franse militairen begraven zijn en herdacht worden. Verder leer je over de verhalen van de bevolking van Kapelle tijdens de Tweede Wereldoorlog.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Memorial 40-45 Kapelle

witregel

Ontstaan van museum

Het museum vindt zijn oorsprong in de verzameling van Dhr. Minus Goud uit Krabbendijke. Hij heeft door de jaren heen uniformen, helmen, wapens en medailles verzameld. Na het overlijden van Goud is Andries Looijen verdergegaan met verzamelen, hij heeft de collectie verder aangevuld. Deze collectie met diverse voorwerpen is nu te zien in het museum.

Collectie van Memorial 40-45 Kapelle

De collectie is voornamelijk aangevuld met Franse objecten. Hiermee wordt de nadruk gelegd op de relatief onbekende Franse Slag in Zeeland in de meidagen van 1940. Zo staan er bijvoorbeeld poppen opgesteld met de uniformen van het 224RI en 271RI (Franse regimenten die in Zeeland vochten). Daarnaast zijn er wapens, medailles en papieren te zien. Ook een uniform van het Rode Kruis gedragen door een zuster die de gewonde Fransen verzorgde in het St. Joanna ziekenhuis in Goes wordt geëxposeerd. Verder zijn er ook stukken te zien van andere acties van Franse militairen in Nederland tijdens de oorlogsjaren.

Het Franse Ereveld

Dat het museum gevestigd is in Kapelle is niet voor niets. In Kapelle is namelijk het officiële Franse Ereveld gevestigd, hier liggen Franse militairen begraven die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn.

Jouw bezoek aan Memorial 40-45 Kapelle

Wil je het museum nu zelf bezoeken? Bereid je dan goed voor met behulp van de praktische informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het Cameramuseum Zierikzee vertelt jong en oud alles over fotografie. Het ontstaan ervan en hoe het vandaag de dag wordt gebruikt. Leer bijvoorbeeld alles over de donkere kamer, projectie en de Schouwen-Duivenlandse fotografen. En natuurlijk zijn er diverse cameratoestellen te zien.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Cameramuseum Zierikzee

witregel

Vaste collectie

In het Cameramuseum Zierikzee maak je kennis met de wereld van fotografie door middel van hun vaste collectie. Deze vaste collectie bestaat uit talloze voorwerpen, met uiteraard voornamelijk fotocamera’s. Daarnaast leer je veel over de Schouwen-Duivenlandse fotografen en hun werk. Je kan ook zelf aan de slag, Laat bijvoorbeeld een foto van jezelf maken in Zeeuwse klederdracht. Een leuke herinnering aan je bezoek.

Zelf aan de slag

In het Cameramuseum Zierikzee kan je veel meer doen dan fotocamera’s bekijken. Zoals eerder vertelt kan je een foto van jezelf laten maken in Zeeuwse klederdracht. Daarnaast kan je zelf een doka in om een fotogram te maken die je zelfs mee naar huis mag nemen. Of maak een silhouet, in groepjes van zes kinderen maken ze elkaar silhouet die ze uitknippen in zwart papier. Voor groepen is het ook mogelijk om een camera obscura te maken.

Jouw bezoek aan Cameramuseum Zierikzee

Wil je het museum zelf bezoeken? Bereid je bezoek dan voor met behulp van de praktische informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

In de driedelige serie Kunstbeloften – Jong kunst- en museum talent in beeld  leggen we ons oor te luister bij een nieuwe lichting talenten die de kunst- en museumwereld op dit moment bestormt. Hoe hebben zij hun entree in de kunstwereld ervaren? Waar zijn ze tegenaan gelopen? Wat heeft hun verbaasd? En vooral: welk nieuw geluid brengen zij?  

In een van de oudste steden van Nederland is het Museum Cultuurforum Aardenburg te vinden. In dit museum leert jong en oud alles over de Romeinse tijd. Zo zijn de resten van een fort te zien, kun je diverse Romeinse voorwerpen bekijken en Romeinse spelletjes spelen. Daarnaast is het museum gelegen naast de oudste kerk van Zeeland ,de Sint-Baafskerk. Hier kan je met een VR-bril een reis naar het verleden maken.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Cultuurforum Aardenburg

witregel

Romeinen in Aardenburg

Pas 50 jaar geleden komen wetenschappers erachter dat Aardenburg een rijke archeologische plek is. De hoeveelheid vondsten is zelfs zo groot dat men heeft aangetoond dat Aardenburg tussen 150 en 275 na Chr. een belangrijke Romeinse vesting is geweest. Eeuwen geleden bouwden de Romeinen een castellum in Aardenburg op een hogergelegen zandrug. Eerder woonden er ook al mensen in Aardenburg maar met de komst van de Romeinen verschijnen er voor het eerst indrukwekkende gebouwen. Rond het jaar 300 vertrekken de Romeinen gedwongen door invallen van Germanen en overstromingen.

Aardenburg is vervolgens in de middeleeuwen zeer welvarend vanwege de lakenhal. Daarnaast profiteerde Aardenburg, net zoals Brugge, van de verbinding met zee. Kortom, een plek vol geschiedenis.

VR-presentatie

Naast het museum staat de Sint-Baafskerk, hier is een bijzondere VR-presenatatie. Daniël Pletinckx bouwde in zes tijdsopnames, van de 10e tot de 17e eeuw, de virtuele ontwikkeling van deze unieke kerk en haar directe omgeving. Op deze manier kan je als bezoeker de ontwikkeling van de kerk helemaal volgen. De Sint-Baafskerk is rond 960 gebouwd in opdracht van monniken binnen de restanten van het castellum van de Romeinen, hierdoor heeft de kerk een bijzondere architectuur.

Museum en omgeving

Wilt u naast het museum meer zien van de omgeving? Dat kan! Vanuit het museum worden er op afspraak stadsrondleidingen georganiseerd. Je kan ook de kikkerroute door de omgeving volgen, deze leidt je langs statige huizen, kunstgaleries en cadeauwinkels. De route brengt je ook buiten de stad, zo zie je dat Aardenburg gelegen is in een groene oase.

Het in 2022 geopende Museum Hulst toont via tien kamers de geschiedenis van Hulst en Oost-Zeeuws Vlaanderen, van de prehistorie tot en met de twintigste eeuw. Dit doet het museum met hun vaste collectie waarin een aantal belangrijke stukken te zien zijn zoals het schilderij Gezicht op Hulst van Gerard Vos (1628) en het drieluik Mozes en de westtafelen van Jacob Jordaens (1663). Naast de vaste expositie is er om het half jaar een tijdelijke tentoonstelling te zien.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Hulst

witregel

Een multifunctioneel gebouw

Het ‘s-Landhuis waarin Museum Hulst is gevestigd werd oorspronkelijk gebouwd als bestuurszetel voor de magistraat, de burgemeesters en schepenen, in de tweede helft van de 16e eeuw. De magistraat regeerde over het platteland rondom Hulst. Vanaf 1795 werd het pand in gebruik genomen door het stadsbestuur. Later was de kantonrechter er gevestigd en werd het gebruikt door Directe Belastingen en een Arbeidsbureau. Maar vanaf 2022 is Museum Hulst neergestreken in het ‘s-Landhuis.

Vaste expositie in Museum Hulst

Als bezoeker van Museum Hulst beweeg je je door tien verschillende kamers waarin je alles komt te weten over Oost-Zeeuws-Vlaanderen. In de eerste kamer ga je miljoenen jaren terug in de tijd, de volgende kamer laat je zien wanneer de eerste mensen zich vestigen in het gebied. Kamer drie staat in het teken van de middeleeuwen waarin de streek welvarend is, maar ook een dankbare prooi voor kwaadwillenden door de hoeveelheid turf in het gebied. De volgende kamers laten zien hoe de streek lang is geteisterd door oorlogen. In kamer tien krijg je een beeld van nu, wat zijn de uitdagingen van vandaag?

Ieder half jaar iets nieuws

In twee aaneengesloten kamers van het museum zijn tijdelijke tentoonstellingen te zien. Om het half kan je weer een nieuwe expositie bekijken. Deze staan altijd in het teken van een thema uit streek. Bijvoorbeeld een actueel thema, historische gebeurtenis of een kunstenaar uit de regio.

Jouw bezoek aan Museum Hulst

Wil je het museum zelf bekijken? Bereid je bezoek dan voor met de praktische informatie over openingstijden en entreeprijzen aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum.

Museum Bronbeek, gevestigd in Arnhem, is een uniek museum en hét kenniscentrum van het koloniaal-militair verleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Het bevindt zich op een historisch landgoed dat vrij toegankelijk is. Daarnaast fungeert Bronbeek Museum ook als een tehuis voor veteranen van alle onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). De officiële naam van het museum is: het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Bronbeek

witregel

Herdenken en vieren

Op het prachtige landgoed van Museum Bronbeek worden tal van herdenkingen en evenementen gehouden. Het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan is ook op het landgoed gevestigd. Kumpulan biedt een congreszaal, vergaderzaal en Indisch specialiteitenrestaurant.

Koloniaal Militair Invalidenhuis

Het landgoed Bronbeek werd in 1859 door koning Willem III geschonken aan de Nederlandse staat onder de voorwaarde dat het de bestemming zou krijgen van een militair invalidentehuis. Het ‘Koloniaal Militair Invalidenhuis’ werd in 1863 samen met het museum geopend.

De collectie van Museum Bronbeek

Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van maar liefst 65.000 objecten en een bibliotheek met 15.000 boeken en tijdschriften over de koloniale periode in Nederlands-Indië. De nadruk ligt daarbij op de geschiedenis van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en de gekoloniseerde tegenstanders van die tijd. Veel van de wapens en andere voorwerpen die tijdens diverse expedities van het Indische leger werden buitgemaakt, zijn door de jaren heen aan Bronbeek Museum geschonken. Zo boden bijvoorbeeld de troepen die deelnamen aan de veldtocht tegen Boni enige wapens aan de koning aan. Deze wapens zijn nu te bewonderen in de trofeeënzaal van Museum Bronbeek.

Bijzondere giften

Daarnaast deden talloze officieren en oud-officieren van het Indische leger giften aan Bronbeek, variërend van wapens tot militaire werken en andere boeken. Zo schonk Resident C.P.C. Steinmetz Bronbeek in januari 1863 zijn collectie van beelden, afbeeldingen van tempels, vaartuigen en meer. Een opvallend metalen borstbeeld van koning Willem III, vervaardigd door de firma L.J. Enthoven, siert sinds februari 1863 de gevel van het gebouw (met inscriptie: Koning Willem III, stichter en beschermheer). In april 2009 doneerde mevrouw Spoor-Dijkema, weduwe van generaal S. Spoor, al diens decoraties aan het museum. Eerder werd al zijn uniform tentoongesteld in het museum.

Jouw bezoek aan Museum Bronbeek

Wil je het museum zelf bezoeken? Bereid je dan goed voor met behulp van de praktische informatie over openingstijden en entreeprijzen op deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum