Musea zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die zich bezighouden met kunst en cultuur creatiever zijn, betere sociale vaardigheden hebben en meer zelfvertrouwen hebben. Het kan alleen best een uitdaging zijn om de kinderen de hele dag te entertainen. Gelukkig zijn er genoeg musea die ontzettend leuk zijn voor kinderen. MuseumTV zet tien leuke en kindvriendelijke musea op een rij!

1. Doe Museum
In het Doe Museum in Veendam kun je veel kunst bekijken, maar bovenal ook zelf veel dingen doen en maken! Dus echt een museum om naar toe te gaan als je de creativiteit van je kinderen wil stimuleren.

2. Mondriaanhuis
In het geboortehuis van Piet Mondriaan leer je alles over deze bekende schilder en waarom zijn werk zo bijzonder is. En kinderen mogen het vooral ook zelf ontdekken: door hun eigen composities te maken in het doe-het-zelf-atelier, in kinderworkshops of tijdens speurtochten.

3. Nemo Science Museum
Wetenschap saai? Niet als je het zelf kunt testen en ontdekken in het NEMO Science Museum in Amsterdam. Laat je kinderen bijvoorbeeld hun eigen proefjes doen in het laboratorium met een echte labjas en veiligheidsbril, of laat ze stoeien met statische of magnetische objecten!

4. Batavialand
Batavialand in Lelystad neemt je mee in de geschiedenis van de scheepvaart op de Zuiderzee, ontdekkingsreizen, handel en het ontstaan van de provincie Flevoland. Ga aan boord van een levensgrote replica van het 17e-eeuwse VOC-schip Batavia en kom erachter hoe het leven van een 17e-eeuwse matroos eruit zag!

5. Space Expo
Zijn je kinderen vastberaden om astronaut te worden? Neem ze dan mee naar de Space Expo in Noordwijk, Europa’s eerste permanente tentoonstelling over de ruimte. Leer alles over de eerste mensen op de maan en zie de gesimuleerde lancering van een Ariane raket. Kortom: kom er achter wat het inhoudt om een astronaut te zijn!

6. Louwman Museum
Is je kind fan van alles wat met auto’s te maken heeft? Neem dan vooral eens een kijkje in het Louwman Museum in Den Haag! Hier leer je alles over auto’s en hun geschiedenis.

7. Speelgoedmuseum Deventer
Ontdek de grootste speelgoedcollectie van Nederland in Deventer met onder andere lachspiegels, toverlantaarns, modelautootjes, mechanisch speelgoed, kijkdozen, bordspellen, treintjes en nog veel meer! Ook leuk voor de ouders, want in de collectie (bestaand uit ruim 13.000 objecten) is ook speelgoed van vroeger te bewonderen.

8. Spoorwegmuseum
In het spoorwegmuseum in Utrecht vind je uiteraard treinen in alle soorten en maten, en je vindt hier ook allerlei spannende attracties als de Vuurproef, een theater en een Techlab waar je zelf proefjes kunt doen!

9. Heksenwaag
Wat doe je als iemand je van hekserij beschuldigt? In Museum de Heksenwaag in Oudewater leer je er alles over en kun je jezelf laten wegen op de enige eerlijke heksenwaag. Het museum heeft ook een speciale speurtocht voor kinderen, waarbij een spiegel en een zaklamp je enige hulpmiddelen zijn!

10. PIT Veiligheidsmuseum
Sparen je kinderen politiewagens of brandweerauto’s? Kom dan naar PIT in Almere, het nationaal veiligheidsmuseum van Nederland! In PIT komen ze van alles te weten over de geschiedenis van veiligheid en wat de politie, ambulance en brandweer allemaal doen om ons leven zo veilig mogelijk te maken.