Leroy vindt het werk onaf en slordig. Het artikel dat hij over de tentoonstelling schreef, kreeg de mokkende titel l’Exposition des Impressionnistes, verwijzend naar Monet’s schilderij. Onbedoeld gaf Leroy hiermee de geuzennaam aan één van de bekendste kunststromingen ter wereld: het impressionisme.

Glasgow Boys, Drents Museum, impressionisme, MuseumTV

Kenmerken van het impressionisme

Het impressionisme is niet eenduidig uit te leggen. De belangrijkste overeenkomst tussen de verschillende impressionisten is dat ze bezig waren met het vastleggen van een moment. Het ging hierbij niet om het afbeelden van de werkelijkheid, maar om de impressie van de werkelijkheid, hun eigen waarneming. Het verfgebruik verschilde enorm met de kunstenaars die wél op de Salon de Paris uitgenodigd werden hun werk te presenteren. Bij de ‘klassieke’ salonkunstenaars waren de verfstreken niet van elkaar te onderscheiden. Daarentegen legden de impressionisten de verf bijna op het doek, waarmee elke individuele toets zichtbaar werd. Ze werkten in de buitenlucht en gebruikte de dagelijkse werkelijkheid als onderwerp.

Het ontstaan

De groep ontstond rond 1860 in Parijs, waar gelijkgestemde kunstenaars afspraken in een van de vele cafés en bars. Claude Monet en Camille Pissaro ontmoetten elkaar op de Parijse kunstacademie Académie Suisse in 1859. Algauw raakten zij bevriend met Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley en Frédéric Bazille. Deze laatste overleed in 1870, maar zijn atelier bleef een belangrijke ontmoetingsplek voor de impressionisten.

Nadat de groep kunstenaars in 1874 besloten een Salon des Réfusées te organiseren, noemden zij zich de Societé Anonyme des artistes, peintres, sculpteurs, graveurs. In het totaal organiseerden de groep acht Salons. Hierna viel de groep langzaam uiteen en kwamen er jonge kunstenaars op. Kunstenaars die deels de werkwijze van de impressionisten overnamen, maar mét een duidelijke eigen inbreng. De start van het post-impressionisme was gemaakt.

Bekende impressionistische kunstenaars

Claude Monet
Camille Pissarro
Pierre-Auguste Renoir
Alfred Sisley
Frederic Bazille
Edgar Degas
Edouard Manet
Auguste Rodin
Gustave Courbet

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.