In Keuze van de redactie: musea over de Tweede Wereldoorlog lichten we vijf musea uit die ons collectief geheugen van de Tweede Wereldoorlog bewaren en doorvertellen. Steeds meer mensen die de oorlog meegemaakt hebben, komen te overlijden. Aan hun verhalen wordt in onderstaande musea aandacht besteed. Kom zelf meer te weten over de Tweede Wereldoorlog en ontdek misschien wel nieuwe perspectieven.
Kazemattenmuseum | Kornwerderzand 📌
De kazematten bij Kornwerderzand in Friesland kennen een unieke geschiedenis. Het was namelijk de enige plek in West-Europa waar de Blitzkrieg vastliep. Dit bijzondere verhaal wordt verteld in het museum, gevestigd in verschillende kazematten. Het gaat van de bouw van de afsluitdijk tot de Koude Oorlog. Het draait er voornamelijk om de periode in mei 1940 toen de manschappen op deze plek stand hielden. Na 1942 werden de bunkers onderdeel van de Atlantikwall. Kom meer te weten over de bijzondere geschiedenis en ervaar zelf wat zich tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland heeft afgespeeld in Kornwerderzand.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork | Westerbork 📌
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel mensen naar een concentratiekamp gestuurd. Kamp Westerbork staat voornamelijk bekend als een doorgangskamp, een plaats waar gevangenen tijdelijk verbleven voordat ze naar andere concentratie- en vernietigingskampen werden geporteerd. In Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden de verhalen van de mensen die in het kamp verbleven, verteld. Zo krijgen de aantallen overledenen een gezicht.
Bevrijdingsmuseum Zeeland | Nieuwdorp 📌
In Zeeland is de Slag om de Schelde een belangrijk onderdeel van de Tweede Wereldoorlog. De uitkomst van deze operatie was beslissend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. De slag was daarnaast ook nog eens de langste en meest heftige veldslag in Nederland. Bij Bevrijdingsmuseum Zeeland kun je de Slag om de Schelde levensecht meemaken. Daarnaast draait het bij dit museum niet om de objecten zelf, maar om de verhalen van de mensen die de geschiedenis van Zeeland tekenen.
Nationaal Onderduikmuseum | Aalten 📌
Eén op de vijf inwoners van Aalten was tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderduiker. In het Nationaal Onderduikmuseum kun je meer te weten komen over alles wat er bij het onderduiken kwam kijken. Daarnaast ving de stad een hoop mensen op uit Scheveningen die moesten wijken voor de bouw van de Atlantikwall. Het museum beschikt over een Escaperoom waar je kunt ervaren hoe het is om te moeten vluchten. Enorm spannend dus!
Vind je Keuze van de redactie: musea over de Tweede Wereldoorlog een leuke rubriek? Kijk dan ook naar andere compilaties op ons YouTube-kanaal.