In Keuze van de redactie: museumwinkels sommen we vijf musea op die behalve een oogverblindende collectie óók een leuke museum winkel hebben. Bij deze musea weet je altijd dat je slaagt in het vinden van een souvenir of het perfecte cadeau. Om je shopgemak te vergroten vind je bij ieder museum ook een link naar hun webshop. 

witregel

1. Museum de Oude Aarde

Het museum is opgericht in 1969 door René Boissevain. In de jaren die volgden maakte hij talrijke expedities naar verschillende landen, zoals Australië, Madagaskar en Brazilië. Tijdens deze expedities werden er vele schitterende museumstukken mee terug genomen naar het museum in Giethoorn, zoals mineralen en edelstenen. Ook de opvolgers Leo van der Zalm en de nu huidige eigenaren Frederik Visser en Neeltje Zijlstra zitten niet stil. Het verzamelen van mineralen zit de eigenaren in het bloed. Nog altijd worden er nieuwe stukken aan de collectie toegevoegd. Zo kun je in het museum een kijkje nemen hoe en waaruit de aarde is opgebouwd, maar ook je eigen stenen openbreken. In het museum bekijk je prachtige gesteentes en mineralen, maar ernaast zit een fantastisch winkeltje waar je je eigen mineralen en edelstenen uit kan zoeken. Niet alleen maken ze er mooie sieraden van, je hebt zelf de keuze uit een assortiment vol mooie mineralen en stenen. Kijk ook op de webshop!
 

2. Textielmuseum Tilburg

Het TextielMuseum vertelt het verhaal van de plaatselijke textielindustrie, in historische en hedendaagse context. In het museum komen kunst, design, erfgoed, ambacht en innovatie samen. Daarnaast is het een museum in bedrijf. Dat wil zeggen dat er ook een TextielLab is. Hier krijg je een kijkje in de keuken van ontwerpers, kunstenaars en architecten. Door ter plekke te ervaren hoe samples en producten gecreëerd worden, word je als bezoeker deelgenoot van het maakproces. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen op het gebied van kunst, mode en design, educatieve programma’s en een gespecialiseerde werkplaats voor onderzoek en productie maakt het museum uniek in zijn soort. Het museum heeft tevens een eigen merk: by TextielMuseum. Elk jaar worden er andere ontwerpers gevraagd voor dit merk ontwerpen te maken, die te koop zijn in de shop of op de site. Hierdoor ben je niet alleen deelgenoot van het maakproces, maar ben je ook de klant waarbij de producten terechtkomen. Dit museum met de shop zorgt hierdoor voor een unieke ervaring.
3. Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum maakt het leven en werk van Vincent van Gogh én de kunst van zijn tijd toegankelijk voor een breed publiek, om hen te inspireren en te verrijken. Op 30 maart 1853 werd Vincent geboren in Zundert. Met zijn gezin maakte hij hier regelmatig wandelingen in de buitenlucht, wat de basis legde voor zijn liefde voor de natuur die je terug ziet in zijn schilderijen. Het museum heeft een grote collectie die in een vaste tentoonstelling te zien is, maar organiseert ook wisselende tentoonstellingen. Gebaseerd op Van Gogh zijn kunst heeft het museum allerlei producten die leuk zijn voor in je huis of als cadeau te geven. Deze zijn niet alleen in de grote winkel in het museum te vinden, maar ook vanuit huis kan je een kijkje nemen op de webshop. Hierdoor haal je een beetje Vincent in huis en kan je altijd van zijn kunst genieten!
 

4. Naturalis Biodiversity Centre

Naturalis neemt je mee terug de tijd in aan de hand van verhalen van topstukken uit de collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en stenen. De verzameling van Naturalis behoort tot de top vijf van de wereld op het gebied van biodiversiteit. Met wetenschappelijk onderzoek dragen zij bij aan het behoud van de rijke variatie van de natuur. Dat natuur centraal staat in dit museum is geen verrassing, maar dat dit ook het succes is van hun winkel zal je misschien wel verbazen. De reden dat Naturalis in deze lijst staat, heeft te maken met het fantastische behang wat ze baseren op hun collectie. Je kan deze niet alleen in de winkel vinden, maar ook op de speciale site. Daarnaast zijn er nog vele andere leuke dingen voor volwassenen en kinderen die te koop zijn als souvenir in hun winkel.
 

5. Teylers Museum

Het Teylers museum is opgericht ter bevordering van kunst en wetenschap. Het is vernoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Hij was een invloedrijke Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Het was de tijd van de Verlichting en ook Teyler had een grote belangstelling voor kunst en wetenschap. Het was van oorsprong geen museum in de huidige betekenis van het woord, maar eerder een laboratorium en atelier. Het museum is een schatkamer van kunst en wetenschap. De collectie bestaat uit onder andere eeuwen oude fossielen, boeken, natuurkundige apparaten en schilderijen van Hollandse meesters. Ook bezit het museum zelfs tekeningen en schetsen van grote namen als Michelangelo en Rafaël. Als je thuis verder wil lezen in een mooie tentoonstellingscatalogus of een leuk aandenken wil hebben, dan vind je in de winkel van het museum boeken, ansichtkaarten, affiches en heel veel leuke hebbedingen voor jong en oud, voor jezelf of voor een ander!
 

Vind je Keuze van de redactie: museumwinkels een leuke rubriek? Kijk dan ook naar andere compilaties op ons YouTube-kanaal.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum