Jan Sluijters, een van de belangrijkste Nederlandse figuratieve kunstenaars, was een zeer veelzijdig schilder. Conservator van Singer Laren Museum Anne van der Linden vertelt in MuseumTV over zijn werk. Ontdek bijvoorbeeld hoe de stijl van Sluijters veranderde na zijn verhuizing naar Parijs.

https://www.museumtv.nl/video/artbite-mooiste-modernisten/

In zijn luministische schilderijen wilde Sluijters, net als Mondriaan en Gestel, een sterke geestelijke gevoelsuiting van een ter plekke waargenomen kleursensatie uitbeelden.In een brief aan collega-schilder en mede-luminist Kees Spoor schreef Sluijters dat hij ‘niet omwille van het effect ‘met kleuren’ wilde ‘patsen’, maar dat hij ernaar streefde ‘excentriek, onrealistisch, visionair te willen schijnen’. Hij wilde het ‘ernstig meenen’ met zijn werk en omschreef zijn schilderkunst als een gevolg van ‘een heviger voelen, van een superioriteit van geest, die ontroerd wordt door de dingen, die boven het gewoon optisch waarneembare staan.

https://www.museumtv.nl/video/artbite-jan-sluijters/

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm geeft een korte toelichting op het werk:
Larens landschap met oktoberzon, 1910, olieverf op doek, 59 x 72 cm, Singer Laren, bruikleen Stedelijk Museum Schiedam.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.