De herfst is aangebroken in Nederland. Dat betekent vallende bladeren, groeiende paddenstoelen en regenbuien. Ook in musea vind je de herfst terug. Voor veel schilders is de natuur een inspiratiebron voor hun prachtige schilderijen. De collecties van het Mondriaanhuis  en het Noord-Veluws museum bevatten natuurgetrouwe kunstwerken die je geheid in de herfststemming brengen.

De collectie van het Mondriaanhuis

In de collectie van het Mondriaanhuis vind je negen natuurgetrouwe werken van Piet Mondriaan. Deze schilderwerken zijn gemaakt in de beginperiode van de schilder en zijn verzameld door de heer Esser die abstracte kunst niet kon waarderen. Naast de bescheiden eigen collectie heeft het Mondriaanhuis ook twee grote collecties in langdurig bruikleen. Hierin zijn onder andere vroege werken van Mondriaan te zien, geometrisch-abstracte kunst en constructieve kunst van internationale kunstenaars. 

Zie hier de mini-docu over de collectie van het Mondriaanhuis.
De collectie van Het Noord-Veluws Museum

In Nunspeet, aan de rand van het natuurgebied de Veluwe, ligt het Noord-Veluws Museum. De collectie van het museum toont werken van schilders uit het Hollands impressionisme die bij het grote publiek relatief onbekend zijn. Werken van onder andere Jan van Vuuren en Jos Lussenburg zijn onderdeel van de collectie. Hun werk vertoont de inspiratie die zij halen uit de alledaagse dingen uit de omgeving, zoals een vissersvaartuig of kleine huisjes.

Bekijk hieronder de mini-docu over de herfst in het museum in Nunspeet.
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.