Gustav Klimt, Museumtv, Oprah

Detail uit Gustav Klimt’s Adele Bloch-Bauer II (1912) Foto: Neue Galerie

 

MuseumTV geeft een mooi inkijkje in de Nederlandse tentoonstellingswereld, zodat niemand een tentoonstelling hoeft te missen. Maar het blijft een interessant fenomeen: hoeveel meesterwerken krijgt het publiek nooit te zien omdat ze boven de schouw van een filmster of rijke Chinese verzamelaar hangen, of ergens verborgen in een kluis liggen? Soms wordt er een tipje van de sluier gelicht als beroemdheden hun kunst uitlenen aan een museum of wanneer ze ons een kijkje in hun huis gunnen. Denk aan Leonardo DiCaprio, die onder andere werk verzamelt van Frank Stella en Picasso, of aan Madonna, die thuis onder meer een Picasso en werk van Frida Kahlo en Man Ray heeft hangen. Een ander moment om deze kunstwerken te bewonderen is op al dan niet besloten kunstveilingen, waar niet zelden financiële records worden gebroken.

Onlangs werd één van de beroemde schilderijen van Gustav Klimt, Portret van Adele Bloch-Bauer II (1912), voor 150 miljoen dollar verkocht uit de privécollectie van Oprah Winfrey. Dit schilderij heeft een bijzondere geschiedenis. De joodse Adele Bloch-Bauer was samen met haar man een belangrijk patroon voor de Weense kunstwereld vanaf het begin van de twintigste eeuw. Ze is de enige persoon die Gustav Klimt meer dan eens portretteerde. Het schilderij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met nog vier andere schilderijen in beslag genomen door de Nazi’s en werd na de oorlog tentoongesteld in het Belvedere Museum in Wenen. In 2005 startte Adele’s naar Amerika gevluchte nicht een juridisch proces tegen de Oostenrijkse overheid om het familiebezit terug te krijgen. Dit succesverhaal werd in 2015 verfilmd met Helen Mirren als The Woman in Gold. Enkele werken werden vervolgens verkocht door veilinghuis Christie’s en het beroemde gouden Portret van Adele Bloch-Bauer I (1907) werd voor 135 miljoen dollar aangekocht door Ronald Lauder, op voorwaarde dat het schilderij onderdeel zou worden van de permanente collectie van de Neue Galerie in New York. Één van de andere anonieme kopers blijkt nu Oprah Winfrey te zijn, die het schilderij in 2016 weer met een waardevermeerdering van 71% verkocht. Winfrey leende haar Klimt in 2015 anoniem uit aan het MoMa museum in New York, waarna een Chinese koper haar agent benaderde. Mocht u in de buurt zijn: het schilderij is nog tot 25 september te bewonderen in de Neue Galerie in New York naast het andere portret van Adele Bloch-Bauer. Een kans die zich waarschijnlijk niet snel weer zal voordoen!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum