Museum informatie

Nationaal Grammofoonmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
Jongeren (13 t/m 16 jaar)€3.50
Kinderen (t/m 12 jaar) Gratis
starTe zien op MuseumTV

Nationaal Grammofoonmuseum


Nieuwleusen herbergt een ware schat voor muziekliefhebbers: het Nationaal Grammofoonmuseum. Dit bijzondere museum is tot stand gekomen dankzij inzet van initiatiefnemer Jelle Bos, een Nieuwleusenaar met een passie voor grammofoons. Gedurende bijna vijftig jaar verzamelde hij vele topstukken en stelde zo een unieke collectie samen, variërend van prachtige grammofoons en fonograafs tot koffergrammofoons en zelfs grammofoons vermomd als meubelstukken. Het museum huisvest ook een schat aan gerelateerde afspeel- en opname-apparatuur, zoals snijgrammofoons, bandrecorders en een indrukwekkende verzameling microfoons.

witregel

Alle dingen die jij moet horen over het Nationaal Grammofoonmuseum

witregel

Het begon bij Edison

Het Grammofoonmuseum biedt een magische reis door de geschiedenis van de muziek, beginnend bij de uitvinding van de fonograaf in 1877 door Thomas Alva Edison. Hiermee werd voor het eerst een stem vastgelegd op een wasrol met groeven, wat de basis legde voor de ontwikkeling van de latere grammofoonplaat. De uitgebreide collectie omvat bijzondere stukken uit alle delen van de wereld en uit alle tijdvakken, tot en met de jaren ’80 van de 20e eeuw toen de modernisering zijn intrede deed met de opkomst van grammofoons, bandrecorders en cassetterecorders.

Van groot naar klein

De eerste grammofoons, met hun trechtervormige hoorn als een toeter, worden prachtig geëtaleerd, terwijl ze door de jaren heen steeds bombastischer werden. Rond 1915 keerde de trend en werden de grammofoons meer ingebouwd in vaak kleine meubels. Koffergrammofoons kwamen ook op, zodat ze gemakkelijk mee te nemen waren. Aanvankelijk werkten grammofoons met veermotoren, maar later deden elektromotoren hun intrede. In 1925, met de komst van elektrische opname met microfoons en versterkers, werden elektronische grammofoons steeds meer gebruikt.

Meer dan grammofoons in het Grammofoonmuseum

In het Grammofoonmuseum staan niet alleen fonografen en akoestische grammofoons, maar ook een unieke collectie van grammofoonplaten, waaronder ongeveer 10.000 78-toerenplaten en een groot aantal singeltjes en elpees. Een hoogtepunt is de meer dan twee meter hoge jukebox met wasrollen uit 1908, die een glimp geeft van vervlogen tijden. Ook de kleinste reisgrammofoon, een waar pronkstuk, is te bewonderen.

Olde Gemientehuus

Sinds 2004 heeft het Grammofoonmuseum zijn bezoekers betoverd, maar nu is er een nieuwe start met de verhuizing naar het Olde Gemientehuus, het voormalige raadhuis van de vroeger zelfstandige gemeente Nieuwleusen. Dit betekent dat het museum nu standaard toegankelijk is voor het publiek, wat een geweldige kans biedt voor zowel muziekliefhebbers als geschiedenisfanaten om deze unieke collectie te ontdekken.

Jouw bezoek aan het Nationaal Grammofoonmuseum

Wil je het museum zelf ervaren? Bereid je bezoek dan voor met behulp van de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om alvast een voorproefje te krijgen, bekijk je onze korte documentaire.


Foto: Dhr. Gerard Oortwijn

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum