De waanzin nabij neemt u mee naar de laatste anderhalf jaar van Van Goghs leven. Schilderijen en tekeningen vertellen het verhaal van de strijd tegen zijn ziekte.

Een pas ontdekt briefje met tekeningen laat zien dat Van Gogh zijn hele oor afsneed. Dit oorincident wordt in de tentoonstelling gereconstrueerd aan de hand van deze tekening, getuigenissen en brieven.

Originele brieven en bijzondere archiefstukken belichten Van Goghs verblijf in het ziekenhuis en in de inrichting voor geesteszieken. De tentoonstelling gaat ook in op Van Goghs zelfverkozen dood en de vele diagnoses die in de loop der tijd over zijn ziekte zijn gesteld.

Gratis inleidingen en de Tekenkar op vrijdag- en zaterdagavond 

Wilt u meer weten over Van Goghs leven, zijn werk en de invloed die zijn ziekte hier op had? In juli en augustus is er elke vrijdagavond om 19.30 uur en zaterdagavond om 18.30 uur een gratis Engelstalige inleiding van ongeveer 20 minuten.

Of heeft u altijd al eens willen tekenen in de zalen van het Van Gogh Museum? Ga op zoek naar de Tekenkar en laat u inspireren door de beroemde werken van Vincent van Gogh. Elke vrijdag van 18.30 tot 21.30 uur en zaterdagavond van 18 tot 21 uur.

Multimediatour
Met een multimediatour bekijkt u de tentoonstelling – én de vaste collectie – met andere ogen. De tour is beschikbaar in 10 talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans, Russisch, Chinees (Mandarijn) en Japans. Je boekt de multimediatour direct bij je online ticket voor maar € 5.
Bestel tickets en multimediatour

Privérondleidingen
Wilt u niet alleen de kunst zien, maar ook weten wat je ziet? Boek nu een privérondleiding voor maximaal 15 personen en bezoek de tentoonstelling samen met een van onze rondleiders.
Meer over de rondleidingen

Catalogus
Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerde catalogus verschenen: De waanzin nabij. Van Gogh en zijn ziekte, geschreven door Nienke Bakker, Louis van Tilborgh, Laura Prins, m.m.v Teio Meedendorp en Bregje Gerritse. De auteurs beschrijven in detail wat er is gebeurd in de laatste anderhalf jaar van Van Goghs leven, aan de hand van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Verkrijgbaar in Nederlands, Engels en Frans.

De Nacht van de Waanzin
Draai met ons door in het museum op 24 september 2016 van 19 tot 2 uur en kom op een unieke manier meer te weten over Van Gogh zijn ziekte. Met muziek van Lucky Fonz III & Wicked Jazz Sounds, talks door o.a. Damiaan Denys, een Absint-bar en performances door Labyrinth Psychotica en Nepco. De Nacht van de waanzin is onderdeel van 24H Zuid en is gratis voor alle Amsterdammers.

Symposium
Op 14 en 15 september 2016 organiseert het Van Gogh Museum een Engelstalig symposium over Van Gogh en zijn ziekte, in relatie tot de tentoonstelling De waanzin nabij.

Waaraan leed hij precies? Kunnen we tot een gemeenschappelijke diagnose komen? Voegt inzicht over zijn ziekte iets toe aan onze kennis over zijn artistieke prestatie? Is er een relatie tussen creativiteit en waanzin? Elk vraagstuk zal gevolgd worden door een discussie tussen medici, psychologen, kunsthistorici en publiek.
Meer over het programma en aanmelden (Engelstalig)

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.