Ieder jaar in oktober is het weer zover: de Dutch Design Week (DDW) staat voor de deur. Heel Eindhoven staat dan in het teken van design en innovatie. Honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland kunnen op 100 verschillende locaties kijken naar het werk van 2500 designers. Al sinds 2002 is het een perfecte gelegenheid voor deze designers om hun innovatieve ideeën te delen met de wereld en dat levert een prachtig schouwspel op voor de bezoekers.

DDW, Eindhoven, Banner

Historie

De oorsprong van DDW gaat terug tot het vorige millennium. Er ontstond destijds al een sterk verlangen naar een evenement waar designers en opdrachtgevers elkaar kunnen ontmoeten. Daarom werd In 1998 gestart met ‘De Dag van het Ontwerp’ wat in 2002 werd omgedoopt tot ‘De Week van het Ontwerp’. Vanaf 2005 gaat het met de internationaal aantrekkelijke naam DDW door het leven en sindsdien neemt de omvang ieder jaar weer toe.

Inmiddels is DDW uitgegroeid tot Nederlands grootste designers evenement en wordt Eindhoven jaarlijks op zijn kop gezet. Bezoekers kunnen makkelijk twee dagen kwijt zijn om alles te zien. De locaties liggen dan ook ver uit elkaar en het is handig om een fiets te regelen of gebruik te maken van de liftauto’s die tussen de verschillende gebieden pendelen.

DDW, Eindhoven, Banner

Hoogtepunten

Wat zijn de hoogtepunten van de DDW 2017? De twee belangrijkste kernpunten zijn het gebied rondom Strijp-S en de omgeving bij de Witte Dame in de binnenstad. In het Strijp-S gebied staat het Klokgebouw. Hier zijn talloze exposities te zien, aangevuld met een paar lezingen. Grote bedrijven als KLM en Enexis groep vertellen hoe zij omgaan met de uitdagingen van de moderne tijd. Studenten van International Lifestyle Studies geven er ‘trendtours’ terwijl mede-studenten van de TU Eindhoven, TU Delft en Twente hun ontwerpen aan het publiek tonen. Ook zijn er nieuwe bedrijven zoals byAr die uitvindingen als een fiets zonder kettingkast presenteren.

Hongerig geworden? Op het Ketelhuisplein tegenover het Klokgebouw zijn verschillende versnaperingen te koop. Ook hier zijn nog meer uiteenlopende dingen te zien zoals de NS met een prototype van de nieuwe sprinter. Of de rondreizende expositie van Sasha de Boer over kinderen met albinisme.

Dutch Design Academy

Wie zijn tocht vervolgt naar de binnenstad kan zeker de Graduation Show van de Dutch Design Academy niet missen. In het rijksmonument de Witte Dame presenteren alle afgestudeerden van deze opleiding hun afstudeerprojecten. Zo is er bijvoorbeeld het project ‘Lost Museums’ van Dagmar Erla Jónasdóttir. Steeds meer musea komen in financiële nood komen en moeten hun deuren sluiten. Haar project moet voorkomen dat deze collecties verloren gaan voor het publiek door het bijvoorbeeld tijdelijk op festivals te laten zien. MuseumTV sprak daarnaast met drie afgestudeerden over hun projecten.

 Milou Bergs – ‘Align’

Graduation Show, Dutch Design Academy, Eindhoven

www.miloubergs.com

Een fietsenrek dat verdwijnt in de grond als het niet meer wordt gebruikt. Een praktische oplossing voor een probleem wat veel steden kennen. Het afstudeerproject van Milou Bergs trekt dan ook veel aandacht van het publiek en is genomineerd voor Social Design Talent Award.

Hoe kwam je op dit idee?

Als ik door de stad fiets zie ik vaak ruimtes die helemaal gevuld zijn met fietsenstallingen terwijl ze niet altijd gebruikt worden. Met dit idee wil ik die publieke ruimte visueel en fysiek aantrekkelijker maken. Een goed voorbeeld is ook de Nijmeegse Vierdaagse, elk jaar worden daar fietsenrekken weggehaald om meer te ruimte te creëren. Met mijn project hoeft dat niet meer en ontstaat er direct ruimte, waar men weer overheen kan lopen.

Daan Wubben – ‘In Aerial Times’

Sinds de opkomst van drones worden er steeds meer foto’s vanuit de lucht gemaakt. Deze foto’s bieden een geweldig overzicht maar er gebeurt soms zó veel op een foto dat het lastig is door de bomen het bos te zien. Daan Wubben wil hier verandering in brengen met zijn project ‘In Aerial Times’.

DDW, Daan Wubben, MuseumTV

www.daanwubben.com

Wat is de reden voor dit project?

 “Wat ik merkte met foto’s genomen door drones of vanuit helikopters is dat er heel veel details verloren gaan. Met mijn project creëer ik een manier om dit soort foto’s beter te bestuderen, je kunt dus echt als een detective te werk gaan”

En hoe werkt het precies?

DDW, Daan Wubben, MuseumTV

www.daanwubben.com

 “Door het bewegen van een kleine lamp achter de foto kun je inzoomen op de kleinste details van de foto. Het is op een heel speelse manier met informatie omgaan. Kijk bijvoorbeeld naar deze foto van bootvluchtelingen, pas als je er licht op schijnt krijg je door hoeveel mensen er zitten. Zo werkt het als een soort frame waarin je allerlei foto’s kunt plaatsen en nader bestuderen.

 Bouke Bruins – Boyscout Designer

Bouke Bruins is een ‘Boyscout Designer’ en dat houdt in dat hij erg creatief met de publieke ruimte omspringt. Grauwe eentonigheid is het laatste wat hij wil en waar hij dan ook gepassioneerd de strijd mee aangaat. Bruins doet dit door allerlei kleine versieringen aan te brengen in de publieke ruimte. Dit gaat van een bordje met ‘I Found Oil Here’ zoals op onderstaande foto of door een spinfiets in de straat te bouwen. Ook heeft hij een manifest gepubliceerd in de hoop dat meer mensen deze lifestyle oppikken.

Boyscout Designer, Oil, MuseumTV, DDW, Eindhoven, Dutch Design Week

http://www.boyscoutdesigner.com

De publieke ruimte versieren zonder het te vernielen, wat is je drijfveer?

Als boyscout wil ik zorg dragen voor de publieke ruimte. Daarbij ben ik steeds op zoek naar hoe ik grijze gebieden en rafelranden aantrekkelijker kan maken. Als je dan toch van A naar B moet dan wil ik dat er ook wat leuks te zien is. Ook wil ik deze plekken ter discussie stellen. Met al de bureaucratie is het natuurlijk heel moeilijk om binnen de regeltjes te blijven. Daarom buig ik deze regels zonder dat ik blijvende schade achterlaat. Observeren hoe mensen reageren op een ontwerp en wat voor actie het oproept maakt dit project extra interessant.”

Boyscout Designer, Oil, MuseumTV, DDW, Eindhoven, Dutch Design Week

http://www.boyscoutdesigner.com

Wordt het dan niet vaak weggehaald?

 “Sommige ontwerpen zijn wat opvallender en zijn meer gemaakt voor mijn portfolio, maar minstens 80% blijft wel staan en ben ik dan ook gaan onderhouden. Na het plaatsen blijf ik dan ook lang observeren wat ermee gebeurt, bijvoorbeeld met een stoel die ik had geplaatst. Vaak zie je dat er in het begin veel positivisme is, er worden foto’s gemaakt en het brengt mensen dichter bij elkaar. Op donderdagavond is het echter studentenavond en toen werd de stoel kapotgemaakt. De dag erna ging ik het repareren en werd het dezelfde avond weer gesloopt waarna het op zondag weggehaald werd door de gemeente. Veel werk is dat niet, behalve een paar stenen die teruggeplaatst moeten worden. Dat is dan ook mijn uitgangspunt, zolang het geen blijvende schade achterlaat dan kan ik iets plaatsen.“

Ben je benieuwd naar wat er nog meer te zien is tijdens Dutch Design Week? Je kunt nog tot en met 29 oktober 2017 zelf op ontdekkingstocht gaan naar nieuw design talent. In de app vindt je verschillende routes die de ontdekkingstocht vergemakkelijken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum