Er is steeds minder geld beschikbaar, de grote musea overschaduwen de kleine, cultureel ondernemerschap blijkt een mythe en het gevolg is dat velen op halve krachten werken en uiteindelijk hun bestaan moeten opgeven. Op 7 juli j.l. publiceerde het NRC Handelsblad een onderzoek die was gehouden onder 144 musea. Wat blijkt? In de toekomst verwacht ruim een op de zeven musea een financiële tegenslag en een op de twintig vreest zelfs voor zijn bestaan.

Sinds eind 2015 is MuseumTV gestart met de opzet van het online platform museumtv.nl, waarop de gelijke benadering van de museale sector een centraal punt vormt. Zowel de grote als de kleine musea zijn voor het platform even waardevol en worden op dezelfde manier gepresenteerd in de vorm van een film op een speciale museum- of tentoonstellingspagina. Om te zorgen dat meer mensen in contact met kunst en cultuur komen, streeft MuseumTV voor een zo gevarieerd mogelijk aanbod waarin geen een museum achterwege blijft. Voor ieder wat wils.

MuseumTV biedt de online bezoeker verdieping met speciaal geproduceerde films over de vaste collectie en/ of tentoonstellingen, algemene informatie, foto-albums en artikelen. De films bieden de aankomende bezoeker een introductie tot de collectie en fungeren daarnaast als museumarchief. Belangrijk is ook de marketingwaarde van de films, want deze worden ingezet op de websites en social media-kanalen van zowel MuseumTV en de aangesloten musea als de samenwerkende (media)partners. Door het genereren van een zo groot mogelijk bereik voor alle Nederlandse musea, hopen wij iedereen een compleet beeld te geven van ons nationale erfgoed.

Het wil niet zeggen dat MuseumTV dé oplossing is voor het totale probleem, maar de huidige situatie van musea biedt stof tot nadenken. Naast de sponsoring door fondsen en particulieren, subsidies en bedrijfsinvesteringen, biedt MuseumTV een nieuwe manier van museale inkomstengeneratie en hoopt zo haar steen bij te kunnen dragen aan een gezond en harmonieus cultureel klimaat in Nederland.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum