MuseumTV geeft je de mogelijkheid oude tentoonstellingen terug te kijken, dankzij onze mini-docu’s in het archief. Zo kan je toch nog die ene tentoonstelling kijken die je misschien net gemist hebt. In Pareltjes uit het Archief vind je elke week twee video’s die de redactie speciaal voor jou heeft uitgekozen. Laat je enthousiasmeren door de trailers en bekijk de hele mini-docu op onze website. Ze zijn het kijken waard!

De collectie van het Fruitteeltmuseum 

In Kapelle in Zeeland vind je het enige fruitteeltmuseum van Nederland. Dertig jaar geleden vestigde het museum zich in de voormalig land- en tuinbouwschool ‘Groene School’. Het museum is dankzij haar collectie en de tuin met fruitbomen een uniek museum. 

De zeeklei in de grond zorgt ervoor dat Kapelle een goede bodem heeft voor fruitteelt. Door de watersnoodramp in 1953 was de grond volledig verwoest. Bij de wederopbouw van school en de boomgaard is alles vernieuwd en gemoderniseerd. Hierdoor lopen ze bij het museum met de fruitteelt voor op andere fruittelers. In de collectie van het museum ontdek je de invloeden van de vier seizoenen op de fruitteelt. De bloei in de lente, het uitdunnen van het fruit in de zomer, het oogsten in de herfst en het snoeien in de winter. Vooral de herfst en winter zijn voor fruittelers de drukste periode. Met de hele familie oogsten en verkopen ze het fruit en snoeien ze de bomen om ze klaar te maken voor het nieuwe seizoen. 

Het verhaal van de fruitteelt gaat in het museum terug tot 1880. Deze lange geschiedenis is te bewonderen in de collectie van het museum. Wil je nu al meer zien van de fruitteelt uit Zeeland? Bekijk dan de onderstaande trailer of klik hier om direct naar de mini-docu te gaan.
Sluijters, Gestel, Kelder | Stedelijk Museum Alkmaar

Een verzameling van Nederlandse eigentijdse kunst. Dat is de inhoud van de tentoonstelling ‘Sluijters, Gestel, Kelder. De passie van Verzamelaar Wim Selderbeek’ van het Stedelijk Museum Alkmaar. De tentoonstelling is in augustus 2017 afgelopen, maar in de mini-docu van MuseumTV kan je deze nog steeds bewonderen.

De tentoonstelling vertoonde topwerken van verzamelaar Wim Selderbeek. In de jaren ’20 begon hij kunst te verzamelen van grote kunstenaars als Jan Sluijters, Toon Kelder en Arnout Colnot. Niemand weet precies hoe groot de verzameling officieel is, maar de kwaliteit van de verzameling is hoog. Zo zijn onbekende meesterwerken van Jan Sluijters en andere tijdgenoten aan het licht gebracht. Selderbeek kocht de werken op en heeft deze jarenlang goed bewaard. Het Stedelijk Museum Alkmaar bracht deze ‘goed bewaarde geheimen’ onder de aandacht in deze unieke tentoonstelling. 

MuseumTV bracht de tentoonstelling in beeld in een mini-docu zodat jij deze nog kan terugkijken. Bekijk de trailer van de mini-docu nu hieronder of ga direct naar de pagina. 
Elke week nieuwe Pareltjes uit het Archief bij MuseumTV.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.