Biennale banner

De Biënnale van Venetië is een groots kunstevenement dat sinds 1895 tweejaarlijks plaatsvindt. Niet alleen is het een evenement met een rijke geschiedenis, maar het staat ook bekend als dé plek voor nieuwe ontdekkingen. Van nog onbekende kunststromingen tot frisse talenten: je vindt ze op de Biënnale van Venetië.

Het ontstaan van de Biënnale

Het idee van de Biënnale ontstaat in 1893 om het zilveren huwelijk van Koning Umberto en Margherita van Savoy te vieren. Daarnaast wil de burgemeester van Venetië de kunstenaars van de stad een plek geven om hun werk tentoon te stellen op een internationaal evenement. Tot op dat moment hadden de kunstenaars namelijk enkel de mogelijk om met elkaar te spreken over kunst bij Caffè Florian aan het San Marcoplein. In 1894 wordt er besloten dat kunstenaars mogen deelnemen aan dit kunstevenement als zij uitgenodigd worden door een jury of een plaats huren in de tentoonstelling. Vervolgens was het toegestaan voor iedere kunstenaar om maximaal twee kunstwerken tentoon te stellen, die nog niet eerder in Italië zijn geëxposeerd.

In 1895 vindt uiteindelijk het kunstevenement genaamd Art Exhibition of the City of Venice plaats. Later wordt deze hernoemd naar de Biënnale, omdat het kunstevenement eens in de twee jaar plaatsvindt.

Biennale omstreeks 1895

Het verloop van het internationale kunstevenement

De Biënnale vindt vanaf 1895 plaats en biedt dus plek voor diverse internationale kunstenaars om hun werk te exposeren. Iedere editie trekt dit kunstevenement vele bezoekers, in 1895 zelf al 224.000. In 1907 wordt het eerste nationale paviljoen, voor België, gebouwd in het district Giardini di Castello. Vanaf 1910 volgen er nog vele andere nationale paviljoenen, van onder andere Hongarije, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland, waar de desbetreffende landen kunnen exposeren.

In de eerdere jaren van de Biënnale van Venetië worden alle diverse kunstdisciplines, van beeldende kunst tot dans, onder de aandacht gebracht. In 1930 wordt er echter besloten dat deze disciplines van elkaar worden gescheiden. Zo wisselen de kunstbiënnale, waar de disciplines beeldende kunst, muziek, theater en dans worden vertegenwoordigd, en de architectuurbiënnale elkaar af. Ook vindt er ieder jaar een filmfestival plaats in Venetië waar de Gouden Leeuw, Leone d’oro, wordt uitgereikt.

Vanaf 1972 wordt de Biënnale gehouden aan de hand van een thema, waar de kunstenaars hun kunstwerken en inzendingen op inspireren.

Biennale omstreeks 1930

De plek voor nieuwe ontdekkingen

De Biënnale staat bekend als een plek vol nieuwe ontdekkingen. Zo maakt het westen tijdens het filmfestival in 1951 voor het eerst kennis met de Japanse filmkunst. Ook wordt er in 1964 Pop Art geïntroduceerd in Europa tijdens dit kunstevenement, welke vervolgens enorm veel aandacht krijgt in de gehele wereld.

Het internationale kunstevenement reikt ook ieder jaar de Gouden Leeuw, voor de beste nationale kunstenaar en beste kunstenaar van de gehele tentoonstelling, en Zilveren Leeuw, voor een getalenteerde jonge deelnemer, uit. Daarnaast worden er ook maximaal drie eervolle vermeldingen gedaan over kunstenaars en hun werken. Deze prestigieuze prijzen krijgen veel aandacht in de kunstwereld. Veelal worden de kunstenaars na het ontvangen van deze prijzen uitgenodigd voor diverse internationale of krijgen ze meer erkenning voor hun werk.

Een voorbeeld van één van deze kunstenaars is Henri Matisse die een prijs ontving na zijn deelname aan de Biënnale in 1950. Hierdoor krijgt hij de mogelijkheid om in het Museum of Modern Art, in New York, te exposeren. Ook Jackson Pollock exposeert in 1950 in Venetië en wordt zes jaar later als de meest invloedrijke modernist benoemd. In 1976 exposeert Andy Warhol, de beroemdste Pop Art kunstenaar, in het Amerikaanse Paviljoen in de Biënnale. Lucian Freud exposeerde zelfs twee keer in de Biënnale in 1954 en 1982. Later wordt zijn werk tentoongesteld in onder andere het Tate Modern en the Museum of Modern Art. Drie keer, in 1954, 1968 en 1978, doet Francis Bacon mee aan het kunstevenement in Italië. Later zal zijn werk te zien zijn in het Tate Britain, de Metropolitan Museum of Art en de Los Angeles County Museum of Art.

Biennale Pollock

We kunnen dus wel stellen dat de Biënnale van Venetië dé plek is voor nieuwe ontdekkingen: van nog onbekende kunststromingen en frisse talenten die later enorm bekend worden. Wil jij ook nieuwe sterren ontdekken? Breng dan zeker een bezoek aan dit internationale kunstevenement.