Het is vast niet onopgemerkt gebleven: dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat in Leiden de beroemde kunstbeweging De Stijl werd geboren, vernoemd naar het gelijknamige tijdschrift. Dit weekend opent koning Willem-Alexander het feestjaar Mondriaan tot Dutch design. Dit evenement zal zaterdag live te volgen zijn op NPO 2 om 17:10. Niet alleen de grote musea besteden aandacht aan dit jubileumjaar; u kunt De Stijl dit jaar ook in ‘het wild’ spotten in de grote steden. Dat is interessant omdat daarmee een groot publiek wordt bereikt dat wellicht minder snel in aanraking komt met kunst. De boodschap is dat deze kunst voor iedereen bedoeld is en dat is meteen één van de kernwaarden van MuseumTV!

De Stijl wordt onder andere gekenmerkt door het rode, gele en blauwe kleurgebruik dat we zo duidelijk herkennen in het werk van Piet Mondriaan. Andere beroemde leden van deze beweging waren onder andere Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. De hervorming die deze kunstbeweging inzette omvatte een herwaardering van eenvoud en primaire kleuren en werd beïnvloed door grootschalige veranderingen in de maatschappij in 1917 op technologisch, sociaal en wetenschappelijk vlak.

MuseumTV de Stijl

Foto: Gemeentemuseum Den Haag

Dit jubileum eerbetoon vindt niet alleen binnen de vaste omlijning van het museum plaats, maar ook ver daarbuiten. Op 2 februari 2017 werd bijvoorbeeld de nieuwe tijdelijke ‘look’ van het Gemeentehuis in Den Haag onthuld, waarmee het door Richard Meier ontworpen gebouw in feite is omgetoverd tot de grootste ‘Mondriaan’ ter wereld.

Op zondag 15 januari stond ook de Culturele Zondag van de Gemeente Utrecht in het teken van het eeuwfeest. In het Stayokay hotel op de Neude was er een expositie van lokale kunstenaars die geïnspireerd zijn door De Stijl, VVV Utrecht organiseerde een speciale Rietveld fietstocht, op het Stadhuisplein konden mensen hun eigen De Stijl meubel bouwen en er waren diverse theater-voorstellingen, (kinder)workshops en lezingen over het onderwerp op verschillende plekken in de stad. Het gratis evenement trok 20.000 bezoekers.

De Stijl, 100 jaar de stijl, MuseumTV

Bezoekers konden hun eigen Mondriaan schilderij samenstellen

De Stijl MuseumTV

Kinderen konden op het Stadhuisplein spelen op een reusachtige Rietveldstoel

Dat was overigens niet de eerste introductie in Utrecht. Op 29 juni 2016 vond in Hoog Catharijne een feestelijke onthulling plaats in het Utrechtse winkelcentrum waarmee in samenwerking met het Centraal Museum het officiële programma van het jubileumjaar werd gepresenteerd. De beroemde werken binnen De Stijl stonden centraal op een zeventien meter lange wand, direct naast de drukbezochte roltrap waarmee het winkelcentrum vanuit de stad betreden werd door het publiek. Ook de Bijenkorf in Utrecht heeft onlangs een speciale minitentoonstelling en etalage ingericht ter ere van De Stijl.

Mondriaanwand, hoog catharijne, museum, MuseumTV, De Stijl, 100 jaar de stijl
De wand werd op feestelijke wijze geopend in Hoog Catharijne

Het speciaal voor het eeuwfeest opgezette Instagram account De Stijl in de Stad laat bovendien zien hoe het werk van deze beweging talloze mensen geïnspireerd heeft: van modeontwerpers en kunstenaars tot street artists. Ook zien we hoe zelfs huizen in San Francisco en Kaapstad in stijl beïnvloed zijn door deze beweging!

de stijl in de stad, museumtv, 100 jaar de stijl, de stijl

Instagram account De Stijl in de Stad

Op 10 februari 2017 weidde de krant nrc.next bovendien een speciale katern aan 100 jaar De Stijl, maar zelfs in treintoiletten en tijdschriften was de invloed van deze kunststroming onlangs zichtbaar! Het publiek wordt op deze manier op speelse wijze bewust gemaakt van dit beroemde culturele erfgoed en ook de hedendaagse relevantie van het onderwerp wordt benadrukt.

De Stijl, 100 jaar de Stijl, museumtv

Item in ZUS, het glossy opinie magazine van HP/De Tijd en een versierde treintoilet in een NS sprinter.

Het jubileumjaar van De Stijl wordt uiteraard ook in verschillende musea in Nederland gevierd. Op 12 februari organiseert het Gemeentemuseum in Den Haag bijvoorbeeld een feestelijke opening van de tentoonstelling Mondrian to Dutch Design: 100 jaar De Stijl, met een ongeëvenaarde collectie van 300 Mondriaan schilderijen en een indrukwekkende verzameling van De Stijl objecten. Ook in het Centraal Museum in Utrecht opent op 4 maart een tentoonstelling over de Stijl en Gerrit Rietveld: Rietvelds Meesterwerk; Leve De Stijl. Het Kröller Müller museum heeft dit jaar zelfs twee tentoonstellingen binnen het thema, vanaf 20 mei de tentoonstelling Arp: The Poetry of Forms en vanaf 14 oktober De Mecenas en de ‘Verversbaas’. Helene Kröller Müller en Bart van der Leck. Publiciteit voor het themajaar wordt bovendien groots opgezet voor buitenlandse toeristen en ook Dutch Design Week zal er in oktober aandacht aan besteden. Het complete programma voor 2017 met alle deelnemende musea en instellingen is hier te vinden.